Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör om, gör rätt!

Kvalitetskontroll, tuffare skatteregler och valfrihet gör äldreomsorgen bättre.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Kommunala äldreboendet Fässbergshemmet är sämst i Mölndal, enligt en brukarenkät som GP refererade till i går. Av detta beklagliga faktum kan man inte dra slutsatsen att Sveriges 290 kommuner bör förbjudas att driva äldreboenden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lika lite kan man med Caremaskandalen motivera att privata bolag inte skall få driva äldreboenden. Avgörande är omsorgens kvalitet, inte vem som utför den och i vilken form.

I går debatterade riksdagen ”riskkapitalbolag i välfärden”. En svår debatt eftersom riskkapitalbolag inte är en bolagsform utan en populär benämning. Det går alltså inte att förbjuda just riskkapitalbolag i välfärden. Och av riksdagens partier är det bara Vänsterpartiet som vill förbjuda vinst i välfärden. Klokare vore att förbjuda vanvård. De boende på Fässbergshemmet har ingen glädje av att de far illa i kommunal regi.

Även oskäliga vinster i skatteparadis, med hjälp av den metod som kallas räntesnurror, är ett svårt kapitel. Det framgick extra tydligt när finansminister Anders Borg påpekade att det var en socialdemokratisk lagändring som möjliggjorde räntesnurrorna. Metoden trollar bort dotterbolags vinster genom lån till hög ränta i moderbolag – som kan ha sitt säte i ett skatteparadis.

Socialdemokraten Jennie Nilsson hade det således inte lätt i debatten. Inga egna förslag, bara krav på att regeringen snabbare utreder hur räntesnurrorna kan stoppas. Anders Borg lovar ett förslag ”om några månader”. Snabbare går det knappast.

I stället stod folkpartisten Allan Widman för debattens bästa förslag – en statlig äldreomsorgsinspektion med förebild i skolinspektionen. En sådan skulle inte bara kontrollera såväl privata som kommunala äldreboenden utan även tillståndspröva. Det vill säga granska om de som deltar i en upphandling har kompetens och förmåga att leverera det som utlovas.

Kompetentare upphandling, bättre kvalitetskontroll och skarpare skatteregler är steg i rätt riktning.

Därtill bör lagen om valfrihet (LOV) genomdrivas. Det är först när äldre och deras anhöriga kan välja bort dålig äldreomsorg som konkurrensen om bästa kvalitet blir effektiv.

GP 4/2 -12