Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör inte om gamla misstag – bevara Gårda!

Det är inte av omtanke om de boende i Gårda som man vill riva landshövdingehusen. Det är snarare ett tecken på att man saknar vision och vilja att skapa en stad med mångfald. Med lite vilja kan alla parter få sina önskningar tillgodosedda. Frågan är om viljan finns, skriver Ulf Carling och Richard Ljungman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Evenemangsstaden Göteborg vill profilera sig. Därför vill man riva de omålade, men i övrigt välbevarade landshövdingehusen i Gårda. I stället för dessa unika Göteborgsbostäder från 1920-talet, vill man bygga ett flera hundra meter långt och 6 våningar högt parkeringshus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I stället för att måla om de befintliga bostäderna, vill man måla ett landshövdingehus på parkeringshusets fasad. Mellan 1930 – 70 levde utopin om den perfekta staden. “Nu är det slut på gamla tider - Nu skall hela rasket bort“ var den tidens melodi.

Systematiska rivningar gjorde att Göteborg, trots att man slapp bombkriget, blev en av Europas mest förstörda städer under 1900-talet. Gårda revs till exempel till 85 procent.

Längtan efter äkthet

Människor har en stark längtan att uppleva äkthet. Äkthet ger en stad både legitimitet och gemyt. Alla stora turiststäder i Europa vårdar sitt kulturarv. Den före detta rivningshotade stadsdelen Haga är numera Göteborgs mest populära stadsdel och en turistmagnet. New York Times framhöll Haga som stadens pärla i ett resereportage.

Tror Göteborg att man kan ersätta det genuina i ett levande trähus med en fasadmålning på ett parkeringshus?

Det har blivit en proteststorm mot rivandet i Gårda. Många förslag har inkommit till stadsbyggnadskontoret. Stadsbyggnadsnätverket Yimby visar i sitt förslag att det går att bygga både parkeringshus och samtidigt behålla de fina husen.

De förslag som vill bevara Gårda har avfärdats med att luften är för dålig för boende. Detta är ett konstruerat argument. Både länsstyrelsen och Naturvårdsverket har i sina rapporter dömt ut placeringen av Gårdas mätstation då den sitter på en gångbro ovanför motorvägen. En plats där människor normalt inte vistas.

Trots denna kritik mot placeringen visar Gårdas mätstation inte sämre värden än till exempel Sprängkullegatan i Haga. Någon rivning av Haga diskuteras knappast längre.

Vilja och visioner saknas

Det är alltså inte av omtanke om de boende i Gårda som man vill riva landshövdingehusen, utan det är snarare ett tecken på att man saknar vision och vilja att skapa en stad med mångfald. Med lite vilja kan alla parter få sina önskningar tillgodosedda. Frågan är om viljan finns?

Evenemang är en helhetsupplevelse, där människor vill besöka en trevlig miljö. Mardrömmen är att komma till ett mörkt parkeringshus med missbrukare och hemlösa. Det blir ju inte färre hemlösa för att man river billiga bostäder i en tid då varje lägenhet har flera 1 000 sökande.

Gårda är en kulturskatt som ger Göteborg ett pittoreskt ansikte. Ett vackert Gårda ger Göteborgs besökare ett varmt välkomnande. En stad med en levande historia, där själva staden ingår i evenemanget.

Ulf Carling

Richard Ljungman

Artister mot rivning