Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sara Aasum Hultberg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör godis till jul som en konditor

Sara Aasum Hultberg är Sveriges tuffaste konditor. En gottegris med stil. Lär dig göra julgodis som ett proffs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är någonting med gången och de precis lagom coola kläderna. Hon varken för sig eller ser ut som man förväntar sig att årets konditor årgång 2014 ska göra. Men så är hon också bara 25 år gammal och har tillbringat ett par av dem i New York (som chokladkonditor på den svenska kafékedjan Fika).

Just nu är hon dessutom rykande aktuell med sin första kokbok. En riktigt kaxig läckerbit för alla som gillar att göra eget godis.

- Man skulle kunna säga att det är en julbok, men ändå inte. Den går precis lika bra att använda till påsk. Men jag vill visa att julgodis kan vara så mycket mer än trist ischoklad.

Redan som sexåring började hon att experimentera med egna recept. Vid nyss fyllda elva gjorde hon sitt första bakreportage i Nya Wermlands-Tidningen, som den Arvikatjej hon är.

- Jag har alltid älskar godis, som liten var det i princip det enda jag åt. Min mamma är från Norge, och där är de riktiga sockergrisar.

Från att ha vunnit baktävlingar i skolan avancerade Sara Aasum Hultberg till att utbilda sig till konditor i Kristianstad och utsågs raskt till årets unga konditortalang 2014. Samma år vann hon SM för professionella konditorer och blev därmed årets konditor.

- Det var mest en rolig grej för mig att ställa upp i tävlingen. Jag trodde ju aldrig att jag skulle vinna.

Sedan dess har karriären gått i raketfart med jobb på den ena mer ansedda Stockholmsrestaurangen än den andra.

- Jul är choklad är för mig. Och jag älskar att jobba med choklad, säger Sara och klickar i samma veva ut små ägg av sin tryffelsmet som hon rullar i krossade kakaobönor.

Kolan dekorerar hon med rispat citronskal och lakritsgranulat. En kombination som känns lika tuff och otippad som hon själv.

- Det behöver inte vara så svårt att göra eget julgodis som upplevs som lite nyskapande. Utgå från ett bra grundrecept på kola eller fudge, sedan kan du variera det hur mycket som helst efter ditt eget huvud.

Så varför inte våga testa Sara Aasum Hultbergs recept på julgodis och fira en lite coolare jul.

Recept: Mjuk nougat med jordnötter

Mjölkchokladkola med citron och lakrits

Chokladtryffelägg med rom

Mörkt chokladbräck med karamelliserade pistagenötter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.