Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En majoritet vill nu rädda landshövdingehusen i Gårda, enligt MP.

Gårdahusen ska räddas

Husen i Gårda "bör bevaras". Enligt Miljöpartiet har nu Socialdemokraterna bytt fot i frågan.

En majoritet i byggnadsnämnden väntas på tisdag ställa sig bakom att landshövdingehusen på Fabriksgatan i Gårda bör bevaras.

- Det vi yrkar på är att man ska ta ett större grepp på Gårda-området, ihop med evenemangsområdet. Där bland annat ett bevarande av landshövdingehusen finns med, säger Martin Joneskär (MP) ledamot i byggnadsnämnden.

Och en majoritet i nämnden väntas ställa sig bakom detta?

- Ja, eftersom Socialdemokraterna är med, och vi och vänstern. Tidigare har ju sossarna inte ens tyckt att frågan är värd att utredas, där har de ändrat sig.

Även om vänsterblocket nu verkar ha enats om ett bevarande av husen är det mer osäkert om det kan fortsätta att vara bostäder i dem.

- Man kan ju tänka sig annat än bostäder, även om man bevarar husen, säger Mats Arnsmar (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Men ni öppnar nu för möjligheten att bevara husen?

- Det är ju inget krav att riva husen om vi hittar andra lösningar.

Socialdemokraterna har ju tidigare sagt att luften är för dålig?

- Jag säger fortfarande att det inte är någon bra bostadsmiljö. Frågan är hur mycket pengar man ska lägga på de här husen.

Stadsbyggnadskontoret ska nu få i uppdrag att titta på helheten och försöka hitta andra möjligheter till parkeringar i närområdet. Det måste också utredas hur man kan skärma av husen från motorvägen, och vad det i så fall skulle kosta.

Kommer ni att jobba för att bevara de här husen nu då?

- Vi får ju se vart det tar vägen, det är ju fortfarande mycket parkeringar som ska lösas, säger Mats Arnsmar.

Martin Joneskär (MP) verkar mer säker på att det inte blir några rivningar.

- Nej, inte av landshövdingehusen i Gårda, nej.

Richard Ljungman är en av de boende på Fabriksgatan. Att en majoritet väntas rösta för ett bevarande tycker han är positivt. Samtidigt är han skeptisk till argumenten mot Gårdas bostadsmiljö.

- Det känns som att det är uppgjort på förhand. Inga andra mätare sitter så nära trafiken som här och Haga har sämre värden. Mätaren här sitter i alldeles anslutning till motorvägen. Det hade varit bra om mätaren suttit på ett hus där människor bor, säger Richard Ljungman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.