Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gå till val på E 20

Med Socialdemokraternas svek får E20 genom Skaraborg vajerräcken i stället för motorvägsstandard.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Som befarat rekommenderade Trafikverket i går att E 20 inte byggs färdig som motorväg. I stället skall de beslutade motorvägsdelarna kompletteras med trefilig 2+1 väg, utom vid Mariestad där E 20 får fyra filer och nästan motorvägsstandard.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Något annat var inte att vänta sedan den rödgröna regionledningen under socialdemokraten Gert-Inge Andersson i förväg förklarat sig nöjd med en 2+1 väg. Därmed har Socialdemokraterna placerat sig i den märkliga situationen att partiet säger nej till den motorväg man ansett nödvändig och i åratal argumenterat för.

2009 beslutade regionfullmäktige, inklusive Socialdemokraterna, att verka för att E 20 byggs ut till motorväg. Många socialdemokrater har sedan dess stått på barrikaden och förklarat att en motorväg behövs – av säkerhetsskäl och för att långsiktigt möta transportbehoven i regionen. E 20 är inte bara en nationell pulsåder mellan Göteborg och Stockholm, vägen har framför allt en avgörande betydelse för det regionala näringslivet och därmed många kommuners framtid. Argumentet att 2+1 väg räcker nu är svagt. Hur länge den räcker är en spekulation. Och att en trefilig väg kan byggas ut i framtiden är inget skäl att göra så lite som möjligt så länge som möjligt. Västra Götaland behöver en motorväg genom Skaraborg, inte ett provisorium.

Gert-Inge Andersson har mycket svårt att förklara sitt och Socialdemokraternas plötsliga ja fast nej till motorvägsprojektet. Men skälet är uppenbart. Det är Miljöpartiet och Birgitta Losman som bestämmer om Socialdemokraterna och Gert-Inge Andersson får leda regionen eller inte. Och i valet mellan formell makt nu och regionens långsiktiga intressen har Gert-Inge Andersson valt makten. Att den inte sträcker sig längre än att han tillåts förverkliga Miljöpartiets avsky för motorvägar tycks inte ha gått upp för honom.

Men än finns det hopp. Ytterst avgör regeringen E 20:s framtid. Att bygga ut E 20 till motorväg i stället för till provisoriet 2+1 väg är en mycket bra regional och kommunal valfråga för Alliansen – förutsatt att regeringen ställer upp.

GP 27/4 -12