Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gängen fler trots lyckad insats

Över 46 års fängelse och 185 ingripanden. Det är polisens resultat efter första årets kamp mot de kriminella gängen i Göteborg. Trots det ser myndigheterna att våldet blir värre och att gängen ökar i antal.
- Vi vet ju att det är en upptrappning på gång. Det ser vi och det visar ju den senaste tidens händelser, säger Sven Alhbin, biträdande chef på länskriminalpolisen i Göteborg. För ett år sedan inledde Rikskriminalpolisen sin satsning mot de kriminella gängen i Sverige, operation Alcatraz.
- Det här är en lyckad satsning för vår del. Vi har domar som gäller till exempel utpressning, grova rån och narkotikabrott. Totalt har det utdömts drygt 46 års fängelse det senaste året i det här projektet, säger Sven Alhbin.

111 ingripanden berör kriminella gäng
Sven Alhbin menar att samtliga kriminella gäng i Göteborg är påverkade av Alcatraz och säger att av de 185 ingripanden som polisen har gjort, kan de direkt säga att 111 har med de kriminella gängen att göra. Ett ingripande är allt från att hämta någon till förhör, kontrollera en bil, gripa en misstänkt mördare eller ta vapen i beslag.
Den senaste tiden har det varit en upptrappning av våldet kring de kriminella gängen. Senast i helgen sprängdes en man till döds i mc-gänget Outlaws lokaler i Åtvidaberg utanför Stockholm. Mannen som hade anknytningar till Hells Angels misstänks vara den som utförde sprängningen.
- Vi känner ju att det händer mycket i gängen just nu. Hells Angels och Bandidos vill ju förhindra att Outlaws får fäste i Sverige, säger Sven Alhbin.

Spänt mellan gängen
Alhbin säger att det även är spänt mellan de kriminella gängen i Göteborg. Några exempel:
Asir mot Bandidos: Förra onsdagen sköt en 22-årig medlem i X-team mot en 26-årig man från Asir på Angereds torg. Skotten träffade inte mannen, utan en bil som stod parkerad.
Asir mot Original Gangsters: Natten till 21 augusti misshandlades en medlem i Original Gangsters på Hisingen av en 26-årig man från Asir.
Original Gangsters mot Bandidos: I juli misshandlades Original Gangsters 36-årige vicechef Wojtek Walczak på väg till ett gym i centrala Halmstad. Gärningsmännen är Bandidosmedlemmar.
Dessutom har det begåtts två mord med direkt koppling till de kriminella gängen, i januari på Ångpannegatan i Hisingen och i juli i Kortedala.
Polisen vill inte berätta antalet domar, eller antalet personer som har blivit dömda. Inte heller vilka gäng som har varit mest åtgångna det senaste året.
- Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att det är mellan 15 och 20 personer som har blivit dömda, säger Sven Alhbin.

Det gänget i Göteborg som det just nu är mest konflikter runt är Asir. Ett fängelsegäng som har medlemmar som bland annat hoppat av från olika kriminella organisationer, däribland Bandidos.
- Genom att hålla ihop skapar de regler mellan sig och försöker skapa en marknad i grov kriminalitet så som narkotikabrott och utpressning, säger Sven Alhbin.

Brottsligheten avtar inte
Trots Rikskrims satsning mot den organiserade brottsligheten ser polisen inga tecken på att den skulle avta. Snarare tvärtom.
- Gängen ökar i antal, det vet vi. I vissa delar bekämpar de varandra, i andra är det personliga motsättningar som ligger bakom bråken. Just nu är det spänt och en upptrappning av våldet. Det känner vi, säger Sven Alhbin.
Om ni inte hade haft Alcatraz-satsningen. Vad hade ni gjort då?
- Då hade vi inte haft lika många ingripanden. Nu har vi resurser att jobba effektivt mot detta med bland annat bra underrättelser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.