Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gäckande varg tillbaka i Göteborg

Vargen gäckade länsstyrelsens viltspårare under hela lördagen. På lördagskvällen sågs den i Krokslätt i Mölndal.

Den varg som gästade stan förra helgen har återvänt efter en tur söderut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På fredagskvällen sågs vargen av flera personer i Västra Frölunda nästan på samma ställe som den först sågs förra fredagen, vid Melongatan. Senare på kvällen sågs den i Långedrag och under natten rörde den sig mot stan och fastnade på film vid Stigbergstorget i Majorna.

Vid halvtiotiden på lördagskvällen var Fredrik Kihl och hans familj med tre mindre barn på väg hem till bostaden i Mölndal när vargen dök upp i korsningen Krokslättsgatan/Klintegatan.

- Den kanske var 15 meter ifrån oss och verkade inte alls skygg. Vi gick åt andra hållet men upptäckte att den plötsligt gick bakom oss och följde efter oss en liten bit. Då fick vi lite panik, berättar han.

Strax före halv nio på lördagsmorgonen befann den sig i Slottsskogen vid backen ner mot Majvallen där den sprang iväg i riktning mot Paradisgatan.

Några timmar senare ska den ha befunnit sig på Ubåtsgatan i Långedrag och däremellan vid Frölundaborg och senare på eftermiddagen i Ruddalen.

- Vi har fått in många rapporter om iakttagelser från hela stan. Nu har jag sett den på film och jag kan tämligen säkert säga att det är en varg. Den ser ganska kraftig ut och inte så avmagrad som jag trodde och den springer fint, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Viltspårare

Under lördagen försökte länsstyrelsen att spåra vargen på olika håll i stan.

- Den här miljön är inte lämplig för en varg och inte heller för en vild hund om det nu rör sig om det. Vad vi vet har den inte tagit något större byte och är säkert både hungrig, stressad och rädd.

Nelly Grönberg betonar att även om vargen känner sig pressad utgör den inget hot mot människor.

- Vargar går inte till anfall i en pressad situation, det är snarare så att de agerar väldigt undergivet när de blir stressade och rädda. Den har varit undfallande mot de personer den träffat.

Att söva vargen och transportera den till säkrare marker har diskuterats.

- Forskarna är övertygade att den här vargen kommer att hitta ut av sig själv, säger Nelly Grönberg.

På söndagsmorgonen görs ett nytt försöka att spåra vargen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.