Alejandra Cerda bloggar om hållbarhet och minimalism.
Alejandra Cerda bloggar om hållbarhet och minimalism. Bild: Mostphotos

Går det att fira en minimalistisk jul, Alejandra Cerda?

Ända sedan jultomten tog sin första klunk Coca-cola har de kommersiella krafterna haft julen i ett stadigt grepp. Men kanske känner fler och fler att det är dags att försöka fira en mer hållbar jul. Bloggaren och minimalismexperten Alejandra Cerda ger sina bästa tips.

ANNONS
|

Varför ska vi fira en mer minimalistisk jul?

– Vi befinner oss i ett sådant utsatt läge allihop, med tanke på klimatförändringarna. Alla måste dra sitt strå till stacken, och bidra med det vi kan. Det finns inte utrymme för den här extrema konsumtionen som vi ägnat oss åt varje år.

Julen är ju nu för tiden en ganska maxad högtid, med mer av allt som ledord. Går det att vända skutan mot något mer minimalistiskt?

– Absolut, jag tänker att det egentligen handlar om att gå tillbaka till att fira en mer traditionell jul, där man fokuserar på att träffas och ha det trevligt, att låta julen handla om familj, vänner och omtanke. Man kan måna om varandra, även om man bara ger en present var, eller ingen alls.

ANNONS

Vad kan man göra för att ­inspirera till hållbarhet, utan att släkten ska tycka att man är Grinchen?

– Man behöver nog inte vara så orolig för att släkten ska misstycka, jag tycker överlag att de flesta är ganska positiva till det här budskapet. Har man en släkting som himlar med ögonen så kan man ändå ge den personen presenter som är jättefina, men lite mer hållbara också.

Vad kan en sådan present bestå av?

– Man kan satsa på tjänst­er, kanske ett abonnemang hos en streamingtjänst ­eller ett ljudboksförlag. Det finns en app som heter Abundo där man får gå på olika kultur­evenemang till ett fast månadspris, kanske en meditations­app eller ett presentkort på massage för den som är stressad. Behandlingar och upplevelser är ju klassiska presenter, det är inget nytt – men det är också hållbart. På så vis kan man smyga in hållbarheten i presenterna till dem som inte vill bli skrivna på näsan.

Om man ändå gärna vill slå in en rejäl pryl och lägga under granen, hur ska man tänka då?

– Då kan man satsa på att handla från små, lokala företag. Vill man absolut ge en pryl, ge då en pryl som är ett hantverk, och inte något som massproducerats av ett storföretag. Man kan köpa prints av fotografer eller illustratörer, krukor av keramiker, glaskonst eller kläder. Det blir en dubbel vinst, du ger en hållbar pryl och den är dessutom mycket mer unik än saker du köper hos kedjor.

ANNONS

Och hur ska vi göra med maten? Julen är ju köttets högtid, och det vet vi är en riktig klimatbov.

– Mycket av den traditionella julmaten är faktiskt redan vegetarisk, som grönkål eller rödkål. Som dess­utom är i säsong. Sedan kan man göra andra rätter, som köttbullar, med bra och goda köttsubstitut. Förutom köttkonsumtionen så är matsvinn ett stort problem, vi lagar ofta väldigt mycket mat på julen. Kanske kan alla gästerna också få med sig en matlåda hem, i stället för att maten ska slängas?

Julen handlar också till stor del om pynt och stämning, vad kan man tänka på när det gäller detta?

– Vi använder jättemycket levande ljus på julen, det är mysigt och ger lite värme och stämning. Det är jätteviktigt att man köper ljus av 100 procent stearin, och inte ­paraffinljus. Det finns i vanliga mataffärer, så det är lätt att få tag på. När det gäller pynt så finns det väldigt mycket fina saker på loppisar, som Myrorna, Stadsmissionen eller Holmens. Och fråga ­familjen, många har samlat på sig en massa saker redan och kanske är glada att bli av med lite. Var också sparsam med elektroniken, använd kanske en timer på julstjärnorna och ljusslingorna, och välj energisnåla led-lampor.

ANNONS

Ibland verkar det som att allt miljötänk är lagt på is bara för att det är jul, varför blir det så tror du?

– Jag tror att det handlar om att vi är lediga under några dagar, vi får en paus från det vanliga ekorrhjulet och då vill man unna sig. Unna sig verkar tyvärr ganska ofta vara synonymt med att skita i allt, bara man får ha det gött. Men jag tror också att det kan handla om stress, man är sent ute, man känner att man måste köpa en massa klappar och när man är stressad tar man sämre beslut.

Alejandra Cerda

Bor: Göteborg.

Gör: Bloggar om hållbarhet och minimalism.

LÄS MER:Goda tilltugg till glöggminglet

LÄS MER:Här är årets godaste glögg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS