Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fyra av tio svenskar vill flytta – men hindras

Fler än fyra av tio svenskar går i flyttankar men väljer av olika anledningar ändå att inte göra slag i saken. Vi frågade Fastighetsbyråns mäklare Gustav Hansson vad han tror att det beror på.

Det finns tydliga hinder för att flytta på den svenska bostadsmarknaden, det visar en Novusundersökning som Fastighetsbyrån nyligen genomfört. Enligt den upplever nio av tio av Fastighetsbyråns mäklare runt om i landet att det finns uppenbara inlåsningseffekter i deras täckningsområde.

Gustav Hansson är mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg och han tror att den svaga rörligheten till stor del har ekonomiska förklaringar.
– Ett av skälen till att folk väljer bort att flytta är nivån på reavinstskatten, det vill säga flyttskatten, som ligger på 22 procent. Många väljer att bo kvar för att de inte vill betala en så hög flyttskatt. En annan faktor är amorteringskravet, flyttar man nu blir man en del av de nya reglerna för amortering.

22 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att anledningen till att de väljer att inte flytta är att de inte hittat något som passar dem. Men Gustav tror inte att problemet är att det i grunden byggs fel bostäder.
– Möjligen byggs det för få billiga bostäder, men det beror på att marknadspriserna ser ut som de gör. Det är sällan svårt att sälja nybyggda lägenheter, det är ett kvitto på att det byggs rätt. De lägenhetshus som nyligen byggts i Östra centrum har inte varit några svårsålda lägenheter.

I stället menar han att följden av att många låter bli att flytta av ekonomiska skäl blir att en stor del av marknaden drabbas av ett bristande utbud. Det är därför många inte hittar det boende de vill ha
– Utbudet på villor är som jag ser det den största faktorn som stoppar upp. Jag träffar många som bor i treor och fyror där nästa steg är ett hus, men de hittar inget eftersom utbudet är så begränsat. Många som bor i hus har bott där under en längre tid, och även om det finns ett stort antal äldre personer som vill flytta till lägenhet väljer de att bo kvar på grund av skatt och amorteringskrav.

Rörligheten på bostadsmarknaden är en svår nöt att knäcka och enligt Gustav är det inte så enkelt som att sänka skatten och ta bort amorteringskravet.
– Hade man minskat reavinstskatten och lättat på amorteringskravet hade rörligheten blivit bättre, men då hade folk istället belånat sig för mycket. Det är dubbelt, det är bra att amortera men det bidrar inte till en ökad rörlighet.