Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fuskanklagelser växer i ryskt val

Inför söndagens presidentval köar Moskvabor för att få ställa upp som valobservatörer. Vid parlamentsvalet var nätpublicerade filmer på påstått fusk ett vasst vapen i oppositionellas arsenal, men nu väcks misstankar om förfalskningar.

Strax innan midnatt lägger sig en känsla av utmattning över valobservatörerna Grazjdanin Nabljudatels kontor på Tverskaja-gatan i centrala Moskva. Bland travar av papper, juridiska handböcker och datorsladdar sitter en liten grupp frivilliga. Här och var syns vita band knutna i kläder eller prylar, symbolen för den ystert uppvaknande oppositionen.

Efter parlamentsvalet i december där fuskanklagelser haglade anmäler sig nu tusentals för att övervaka det stundande presidentvalet. Viljan att har överraskat många, inklusive arrangörerna här. Lokalen skulle ha stängt redan en timme sedan, men folkströmmen har inte velat ta slut.

Filmklipp

Vid en dator sitter en ung kvinna med "Irina" skrivet på en namnlapp. Hon berättar att hon själv har tänkt ställa upp som observatör, men det organisatoriska arbetet här har fått komma först och nu verkar platserna vara slut i hennes distrikt.

– Men, vi får se vad som händer, säger hon och tittar djupt in i skärmen.

Att filma misstänkt valfusk och sedan publicera filmerna på internet blev en populär oppositionell taktik under valet i december. Men på torsdagen uppstod en skarp diskussion när myndigheter inför söndagen sade sig ha hittat misstänkt förfalskade filmklipp. I ett av dem, som hävdas vara filmat den 4 mars, säger en ung man att någon annan röstat i hans namn.

En utredande kommitté meddelade att de tänkte undersöka eventuella lagbrott.

Skjuter tillbaka

Nyheterna kommer bara en dag efter att premiärminister Vladimir Putin, som väntas vinna valet, anklagade oppositionen för att planera valfusk. Oppositionella besvarade elden och flera framstående bloggare misstänkte att filmklippen skapats av Putin-vänliga grupper för att väcka misstankar mot observatörernas arbete och för att urvattna framtida anklagelser.

"Det är ett intressant påhitt från Putin's propagandamaskin", skrev oppositionelle bloggaren Andrej Malgin, enligt AFP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.