Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Metallisterna på trappstegen i Familjebostäders hus skulle bytas.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fusk för miljoner

Stefan Allbäck bygg AB tog minst åtta miljoner för att byta trapplister i Majorna. Enligt experter borde det ha kostat knappt två miljoner. GP kan i dag avslöja omfattande fusk med så kallade trappnosar.

Eftersom trappnosarna, de små listerna längst fram på trappstegen, hade börjat släppa i Familjebostäders landshövdingehus i Majorna och Kungsladugård beslöt man att de skulle bytas. Uppdraget gick till Stefan Allbäck byggnads AB och påbörjades enligt Familjebostäder runt år 2 000.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag kan GP avslöja att det skett en kraftig överfakturering i samband med arbetet.

– Väldigt mycket annat hamnade på det kontot. Det kunde vara privata arbeten men det kunde också vara inköp eller kostnader på andra jobb som inte gick så bra. ”Sätt upp det på trappnosarna” fick vi höra, säger en hantverkare som var med i arbetet.

Projektledare för jobbet var den man som sedan förra året är avstängd från Familjebostäder, misstänkt för mutbrott i samband med renoveringen av kvarteret Standaret i Majorna. Även där var Stefan Allbäck byggnads AB entreprenör.

Familjebostäder har runt 700 uppgångar i landshövdingehus i Majorna och 600 i Kungsladugård. Enligt hantverkaren som GP talat med kunde en person byta till aluminiumlister i två trapphus per dag.

– Jag jobbade i normal takt och då hann jag med två uppgångar per dag. Det var bara i undantagsfall som det kunde ta lite längre tid, om vi behövde borra i betong eller så, säger han.

Med den takten, som även bedöms som rimlig av Golvkompaniet som gjort många liknande jobb i Göteborg, skulle hela trappnosbytet ge en man jobb i 650 arbetsdagar. Vid den här tiden fakturerade Stefan Allbäck byggnads 325 kronor i timmen för sina hantverkare. För hela jobbet skulle det ge en arbetskostnad på runt 1,7 miljoner kronor för listbyte om man klarade av två trapphus per dag.

Ett par golvläggningsfirmor som GP talat med tycker dock att två uppgångar på en dag låter lite som ett önsketänkande. Vi räknar därför även på en dubbelt så lång arbetstid och arbetskostnaden landar då på 3,4 miljoner.

Men bara under åren 2003 till 2006 skickade Stefan Allbäck byggnads fakturor på drygt 8 miljoner kronor för byte av trappnosar. Dessutom finns det enligt Familjebostäder troligen fler fakturor från år 2000 och fram till 2003 som också gäller listbytet. Dessa har man ännu inte lyckats få fram på grund av att de ligger i ett gammalt system.

Ingen av de fakturor som GP har tagit del av är specificerad vad gäller arbetstid. Allt som står är totalsumman, ett projektnummer och att arbetet rör byte av trappnoslister. Samtliga fakturor är på stora, jämna belopp.

När GP begärde ut fakturorna för trappnosjobbet från Familjebostäder kunde de inte svara på om bytet av listerna blivit utfört i alla uppgångar eller inte.

– Vi har börjat tittat på det nu men är inte färdiga med avsynen, säger Katrin Amgarth, informationsansvarig hos Familjebostäder.

När GP i går gick runt bland trappuppgångar i Majorna och Masthugget visade det sig att många trappor fortfarande saknar nya trappnosar.

Kan fler jobb ha ingått i de här fakturorna?

– Uppdraget var bara att byta nosar och det står inget annat på fakturorna heller så vi utgår från att det är det som gäller, säger Katrin Amgarth.

Vad anser ni om beloppen?

– Vi tycker att det är höga kostnader. Dessutom är fakturorna på så jämna belopp så det är klart att vi funderar på om det är något som inte stämmer. Dokumentationen är bristfällig – och det är ju det genomgående draget när det gäller den här projektledaren. Det är inte bara Standaret som han har varit dålig på att dokumentera. Det gäller även det här, säger Katrin Amgarth.

När vi ber att få ut adresserna bakom de nio projektnummer som använts i faktureringen av trappnosarna blir det kalla handen. Familjebostäder har då kontaktat statsåklagare Nils-Eric Schultz i ärendet. När han via bolaget fick se det material som GP begärt ut konstaterade han direkt att detta var något han måste granska närmare. Därmed råder nu sekretess på allt material.

– Nu får den granskningen visa om det har begåtts några oegentligheter. Har vi betalat för mycket vill vi se till att få tillbaka de pengarna, säger Katrin Amgarth.

GP har kontaktat byggföretagets ägare Stefan Allbäck, som valt att inte kommentera. Vi har även sökt Familjebostäders avstängde projektledare utan att lyckas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.