Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Funktioner gör föraren skicklig när det krävs som mest

Du har säkert sett deras funktioner i världens mest kända lastbilsreklam. Med övergången till självkörande bilar röner deras innovationer ännu större intresse. Sentient utvecklar funktioner som innebär att oavsett vem som – om någon – sitter bakom ratten klarar fordonet i farliga körsituationer.

– Vi har bland annat utvecklat en funktion som går in och hjälper till att styra bilen under kraftig inbromsning vid halt väglag, vilket gör att bromssystemet kan bromsa kraftigare än med traditionell ABS, utan att bilen sladdar. På detta sätt kortar vi bromssträckan med 20-30 procent, vilket kan undvika en olycka helt eller väsentligen minska personskada. Vi driver hela tiden saker till sin spets för att ta fram en optimal funktion, säger Lars Markström, expert inom fordonsdynamik.

– Våra funktioner, som utvecklas för både person- och lastbil, gör inte bara fordonen säkrare utan de ger också en bättre körupplevelse, genom till exempel att hantera ojämnheter i vägbanan, säger Patrik Fagerberg, VD på Sentient.

Sentients funktioner är anpassade till självkörande bilar men fungerar även i dagens fordon.

– Det påskyndar utvecklingen mot autonom körning samtidigt som de som inför våra funktioner redan idag kan erbjuda kundvärden som ökad säkerhet och komfort, under tiden som utvecklingen mot autonoma bilar fortgår, fortsätter Patrik. 

– Våra funktioner gör att föraren blir skickligare på att undvika kollision och avåkning. Säkerheten, såväl med som utan förare motsvarar eller överträffar en mycket duktig förare, menar Patrik.  

Funktionsutveckling direkt från datorn till testbanan

På Sentient uppmuntras den samlade expertisen i verksamheten att testa idéerna live. Genom att kontinuerligt testköra på provbana, programmerare och testförare tillsammans, får man en snabb återkoppling i funktionsutvecklingen. Det gör att Sentient kan driva fram funktioner och testa idéer väldigt effektivt. 

– Man får lätt ett stort ansvarsområde eftersom vi är ett litet bolag. Vi tänker inte så mycket i chefsroller utan hos oss är alla experter med stora möjligheter till utveckling. Vi växer och söker folk, allt från mjukvaru- och funktionsutvecklare till kompetens inom funktionssäkerhet, säger Patrik.

Läs mer på www.sentientplus.com