Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Fullkomligt obegripligt"

Svanberg borde ha tagit något lugnande, tycker Anders Westgårdh, om BP:s ordförande.

Carl-Henric Svanbergs uttalande i går om "det lilla folket" har väckt starka känslor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Han var noll avslappnad, helt likstel. Han kanske borde ha medicinerat innan, säger Anders Westgårdh, delägare i PR-byrån Welcom.

Efter att i veckor ha vägrat uttala sig i massmedia, talade BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg inför ett stort pressuppbåd, som hade samlats utanför Vita huset. Tidigare hade han haft ett flera timmar långt möte med president Obama.

Svanberg passade på att be det amerikanska folket om ursäkt, som han följde upp med meningen som han säkerligen ångrar. Han försökte berätta att BP tänker på den lilla människan, alltså de vanliga medborgare vid Golfkusten som drabbats av det stora oljeutsläppet.

- Många tror att stora oljebolag bara är giriga, men det stämmer inte om BP. Vi bryr oss verkligen om det lilla folket (the small people), sa han med kraftig svensk brytning.

- Jag tycker att det är fullkomligt obegripligt hur en styrelseordförande i ett stort internationellt företag inte behärskar engelska, säger Anders Westgårdh, delägare i PR-byrån Welcom efter att ha sett Svanbergs uttalande.

Vad tror du att han egentligen försökte säga?

- Jag tror att han syftade på vanliga människor. Men uppenbarligen har hans engelska stora brister. Samtidigt har han haft väldigt lång tid på sig att förbereda det här, det var längesedan läckan skedde. Jag har svårt att tänka mig att han skrev det här talet själv, men det är en stor groda oavsett.

Hur tycker du att han har skött händelsen?

- Kardinalfelet är att han inte åkte ner till Louisiana när det skedde för att visa att han faktiskt bryr sig. Hans personlighet har inte direkt hjälpt honom i den här situationen. Han har verkligen hamnat i en mardrömssituation och är inte mer än människa, men han har ett stort antal människor bakom sig i företaget som borde ha försökt lösa detta på ett bättre sätt.

Kan han sitta kvar efter det här?

- Nej, jag tror att han kommer att ta en väldigt lång semester.

Carl-Henrik Svanberg var bjuden att delta på Victoria och Daniels bröllop på lördag. Enligt fredagens offentliggjorda gästlista kommer han dock inte att närvara.

- Som jag ser det är det är helt uteslutet för honom att gå på bröllopet. Det förstärker bilden av att han inte bryr sig om de drabbade, säger Anders Westgårdh.

Frågan är nu hur BP kommer att agera för att gjuta olja på vågorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.