Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Full Särö-älg blev världskändis

Särö-älgen har blivit världskändis. Efter att ha ätit sig full på äpplen och fastnat i en trädklyka är älgkon omtalad i internationell media.

- Det är fascinerande hur det sprider sig som en löpeld över världen. Det har ringt en hel del. Jag har gjort intervjuer i engelsk radio och CNN hörde av sig, säger Per Johansson, vars 11-årige son Gustav tog flera bilder på älgen.

På brittiska BBC:s Europasajt var en text om älgens öde den mest lästa artikeln under fredagsmorgonen. Guardian, The Independent, MSNBC, Fox News och The Telegraph i Australien är några andra utländska medier som rapporterat.

Men alla verkar inte veta hur en svensk älg ser ut. Amerikanska Tree Hugger illustrerar sin artikel med en annan sorts hjortdjur.

Sedan den berusade älgen befriades från äppelträdets grenar i tisdags kväll av räddningstjänsten har den stannat kvar i området. Per Johansson berättar att grannar sett älgen stryka omkring där även innan den fastnade i trädklykan.

Varför den är kvar är oklart, men nu börjar familjen Johansson oroa sig för den.

- Hon verkar inte må bra. Hon känns ganska smal och mager, det är som att hon kan vara sjuk med något annat, säger Per Johansson.

Och tillägger:

- Det går upp och ner. Hon lever i alla fall.

En jägare, som anlitats av Kungsbacka kommun, har tittat till älgen under fredagen och återkommer på lördag.

I och med uppmärksamheten har sonen Gustavs bilder sålts till mängder av tidningar och tv-stationer. Hur mycket pengar det rör sig om vet inte Per Johansson i dagsläget.

- Vi ska räkna på det efter helgen. Allt Gustav undrar är om det räcker till ett Playstation.