Frysta bär kan ge hepatit A

ANNONS
|

I Sverige har det sedan början av december rapporterats om 22 smittade från olika delar av landet. Den normala siffran brukar ligga på omkring fem fall. SMI råder nu alla bärkonsumenter att koka köpta bär i minst en minut innan de äts. Rådet gäller till dess att SMI utrett var smittan kommer från.

-Kokningsrådet gäller alla typer av frysta bär från alla leverantörer, det är säkrast tills vi vet mer, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet till TT.
-Kokar man dem i en minut så försvinner eller dör smittan.

En handfull av de smittade har smittats av samma sorts hepatit A som i Danmark, där det pågår ett utbrott som hittills smittat 30 personer. Frysta bär, särskilt jordgubbar tros vara smittkällan.

Eftersom hepatiten är av samma stam som den i Danmark, där man identifierat just frysta bär som den gemensamma nämnaren för de smittade, drar man än så länge samma slutsats i Sverige tills något annat konstaterats.

ANNONS
-Smittan sprider sig via avföring och i Danmark tror man att den spridits via bevattning av bären men det är än så länge bara en kvalificerad gissning, säger Margareta Löfdahl.

Tillsammans med Livsmedelsverket ska SMI ta reda på vad som orsakat smittan. De som smittats hittills ska svara på vad de ätit och prov på frysta bär har skickats till Livsmedelsverket för analys.

Även i Norge och Finland har man noterat en ökning av antal fall, skriver SMI på sin hemsida.

Hepatit A-virus utsöndras via avföring. Det kan smitta via mat eller genom förorenat vatten. När mat och vatten hettas upp dör viruset.

Hepatit A kallas också för epidemisk gulsot. "Sjukdomen karakteriseras av feber, illamående, eventuellt kräkningar och så småningom gulhet i huden", enligt SMI. Alla blir inte gula men de flesta blir väldigt trötta och kan drabbas av dålig matlust i flera veckor. Sjukdomen orsakar en inflammation i levern, men är inte kronisk.

Barn upp till sju år ålder blir sällan lika sjuka som äldre personer, men kan sprida smittan vidare till familjen eller på förskolan.

Tiden från smittotillfället till dess sjukdomen bryter ut brukar vara två till sex veckor.

Normalt sett rapporteras omkring 100 fall per år i Sverige. Hälften av de sjuka har smittats utomlands.

Hepatit A läker oftast ut utan att efterlämna några men. Någon specifik behandling finns inte. Dödligheten är mycket låg, under en procent.

ANNONS

Den som en gång varit smittad kan inte bli smittad igen.

Hepatit A kan även smitta mellan personer, men då bara vid nära kontakt, exempelvis sexuell kontakt.

SMI uppmanar till handtvätt efter toalettbesök samt före matlagning och måltid.

Det går även att vaccinera sig mot hepatit A.

ANNONS