Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Krögarna Johan Bergqvist och Ulla Bäckström är uppgivna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Fritt fram att knarka på krogen"

Nätverket Krogar mot knark ligger nere. Orsaken är polisens bristande engagemang. – Det är fritt fram att knarka på krogen. Inga kontroller görs, säger Annelie Silvander, chef på tillståndsenheten.

Krogar mot knark arbetar för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö. Men i Göteborg finns ett stort missnöje från kommunen och krögarna om hur samarbetet med polisen fungerar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det som blev droppen för kommunens tillståndsenhet var bemötandet nattklubben Park Lane fick i samband med en studentfest. Vakter upptäckte att en kille hade narkotika i fickorna.

Ville inte "bli sittande"

De bad en närliggande polisbil om hjälp, men patrullen skulle sluta en halvtimme senare och ville inte ”bli sittande”. När detta ifrågasattes undrade polisen om Park Lane hade lust att betala hans övertid.

Händelsen utreds nu internt och polisen är misstänkt för tjänstefel.

Men det är inte den enda incidenten. Tillståndsenheten har fått flera tips från krögare om att polisen har sagt att de ska spola ner knark i toaletten för att man inte har tid att komma.

Vid ett tillfälle var det också en krögare som misstänkte att personer från ett kriminellt gäng höll på med narkotika på krogen. Han vågade inte själv be dem att gå. Så han ringde polisen.

– Då kom uniformerad polis in och sade högt och ljudligt: Vem var det du ville att vi skulle plocka ut. Den krögaren är tveksam till om han vill be polisen om hjälp igen, säger Pernilla Gillvad, ansvarig för krogar mot knark i Göteborg.

Tidigare fanns en gatulangningsgrupp med poliser som arbetade civilt, bland annat på krogen. Men när de försvann för två år sedan har de aldrig ersatts.

I stället har polisens strategi varit att öka närvaron på Avenyn med uniformerad polis och göra insatser då och då på krogarna.

– Polisen satsar på kortsiktiga insatser, men för att lyckas minska knarket på krogen krävs kontinuitet och uthållighet. Det måste vara poliser som krögarna har förtroende för och som vet vad Krogar mot knark är för något, säger Annelie Silvander.

Pågår inget aktivt arbete

Visserligen genomför Krogar mot knark fortfarande utbildningar i Göteborg, men det pågår inget aktivt arbete för att få med fler krogar. Arbetet ligger nere på obestämd tid.

Johan Bergqvist, Ulla Bäckström och Mikael Samuelsson är delägare på Rose & Crown, Brasserie Lipp och Glow på Avenyn. De är med i Krogar mot knark, men verkar uppgivna.

– Vi vill inte ha knark på vår krog och jobbar efter bästa förmåga, men det finns ingen samverkan överhuvudtaget, säger Ulla Bäckström.

När det finns misstankar om att gäster är narkotikapåverkade eller har knark på sig ser ordningsvakterna till att de lämnar krogen. Om situationen blir för stökig kontaktas polisen.

– När det fanns civila poliser var det en trygghet för oss. Vi hade förtroende för dem och kunde ringa om det var några problem. De tog med knarkpåverkade genom bakdörren och skötte det snyggt. Nu är det inte ens säkert att någon kommer, säger Johan Bergqvist.

Kroganställda, som går Krogar mot knarks utbildning, får lära sig hur de ska upptäcka och agera om de misstänker att det förekommer knark på krogen.

Budskapet är att polisen ska kontaktas om till exempel knark hittas. När personalen gör så och polisen antingen inte har tid att komma eller visar ointresse, undrar krogarna varför de till slut ska engagera sig.

– Det finns poliser som sagt att vi inte ska ringa på sån skit eftersom de ärendena tar för mycket tid av deras redan knappa resurser, säger Magnus Albrektsson, vd på Park Lane.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.