Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Fritidshem på sina håll förvaring"

Vissa fritidshem är mest förvaring. Det är Skolinspektionens omdöme efter att ha granskat stadsdelen Centrums grundskolor.

Centrum är första stadsdelen där Skolinspektionen fattat beslut i pågående granskningen av samtliga grundskolor i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I det sammanhanget har inspektionen ansett det nödvändigt med en fördjupning för fritidshemmen.

Knappast godkänt

"Fritidshemmet har inte ett innehåll som stimulerar elevernas utveckling och lärande", skriver Skolinspektionen i Centrumbeslutet.

Helhetsbetyget för fritidshemmen är knappast godkänt. Men det ser olika ut i Centrums fritidshem.

- I några fritidshem är det ostrukturerat, medan andra har bättre förutsättningar. På sina håll lutar det åt förvaring, säger Anna Wide, Skolinspektionens ansvariga för granskningen.

Fritidshemmen glöms bort

- Att fritidshemmen inte är synliga i stadsdelens skriftliga dokumentation är extra allvarligt eftersom de inte lever upp till författningarnas krav, konstaterar Skolinspektionen.

Ett krav på Centrum är att skolorna måste börja arbeta systematiskt med kvaliteten i fritidshemmen. Gissningsvis kommer andra Göteborgsstadsdelar att drabbas av likartad kritik.

- Det vet vi inte än. Men vi vet av debatten att fritidshemmen tenderar att bli den glömda delen i skolan, säger Anna Wide.

- Vi kan konstatera att det brister och att vi jobbar hårt för att rätta till bristerna, säger Centrums skolchef Hans Wettby om kritiken mot fritidshem och annat i centrumskolorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.