Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Friidrottskontakt med UD om Vilks

Publiceringarna av profeten Muhammed som rondellhund har åter nått Arabvärlden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Friidrottslandslaget är därför i kontakt med UD för att höra om hotbilden mot den svenska truppen förändrats inför inne-VM i Qatar.

I Qatars morgontidning Gulf Times fanns på torsdagen en artikel om att en del svenska medier återigen publicerat Vilks karikatyrer av profeten som rondellhund. Det föranledde att friidrottsförbundets generalsekreterare Mikael Peterson kontaktade Utrikesdepartementet för att fråga om råd.

-Vi kommer att hålla kontakt under helgen. Det viktiga är att inte väcka irritation, säger Peterson till TT.

Säpo arbetar med att ta fram en uppdaterad analys om hotbilden mot Sverige och svenska medborgare.

-Men just nu finns det ingenting som föranleder oss att göra några förändringar i vårt program, säger Mikael Peterson inför inomhus-VM som inleds i Doha under fredagen.

Haft en genomgång

Förbundskapten Stefan Olsson är utanför Europas gränser för första gången i sitt 48-åriga liv, men han har varit noggrann med att ge de åtta friidrottarna i truppen information om lokala seder och bruk.

-Vi hade ett möte under onsdagen där vi gick igenom allmänna seder och bruk här i Doha. De tre som varit här tidigare, Christian Olsson, Emma Green och deras tränare Yannick Tregaro, fick gå igenom vad man ska tänka på. Det gällde mest klädesval och tilltal. Det handlade inte om Vilks karikatyrer, säger Stefan Olsson.

Jihad Jane i mordkomplott

Flera svenska tidningar, som Expressen, Dagens Nyheter och Sydsvenskan, publicerade Lars Vilks karikatyrer i samband med att sju personer gripits på Irland misstänkta för stämpling till mord på konstnären.

Utredningen har pågått sedan sommaren 2009 tillsammans med polismyndigheter i flera länder, bland annat USA. Där åtalades en kvinna, Colleen LaRose, alias Jihad Jane, i tisdags för samma sak. Hon ska ha haft kontakt med någon eller några av dem som gripits i Irland.

Sveriges Muslimska Förbund (SMF) fördömer såväl det planerade attentatet mot Lars Vilks som publiceringen av "nidbilderna" av profeten Muhammed i svenska tidningar, skriver förbundet i ett pressmeddelande.