Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frihet bakom galler

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frihet bakom galler

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

dokumentär

dokumentär

Frihet bakom galler

Regi: Nima Sarvestani

Sverige, 2013 (77 min)

Hagabion

Takhar-fängelset, Afghanistan. Fyrtio kvinnliga fångar delar på fyra celler, tillsammans med sina trettiosex barn. De flesta har fängslats för att de rymt. Från en misshandlande make, ett förestående tvångsgifte eller för att helt enkelt blivit förälskade. Domarna lyder åtta, tio, tolv, femton år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Livsvillkoren är knappa innanför murarna, ändå säger sig kvinnorna ha det bättre där. Utanför fängelset måste de bära burka, måste fråga makar, fäder, bröder om lov för allt.

Afghanistan har inte mycket insyn, landets fängelser än mindre. Nima Sarvestani lyckas ge en tämligen unik inblick i en vardag bortom föreställning. Han filmar den rakt upp och ned och kvinnorna låter honom komma nära.

Som Sima, tio år gammal bortgift med en man som slår och som redan dödat en annan fru. Eller Nadjibeh som vågar vara besvärlig men tvingas lämna bort sin baby då hon ingen mat har att ge honom. Och Sara, vars älskade sitter i fängelsets manliga avdelning, drömmer om att få tvätta hans kläder i ett eget hem.

Men hoppet om lyckligt filmslut grusas. Trettio år av krig, talibanstyre och knappt någon utbildning gör förändring svårt. Efter benådning väntar i stället osäkherhet och överskuggande dödshot från en oförsonlig familj.

Och bland taggtråd och vakter i Takhar-fängelset fortsätter barnen leka.