Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frida Wallberg fortsatt nedsövd

Frida Wallberg ligger ännu nedsövd efter den allvarliga huvudskadan hon ådrog sig under fredagskvällens WBC-titelmatch mot australiskan Diana Prazak. Boxaren har ett brustet blodkärl mellan hjärnan och hjärnhinnan.

Enligt pojkvännen Robert Stridsberg är läget stabilt för Frida Wallberg, vars Facebooksida nu fylls med stöd och uppmuntran från tusentals människor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Robert Stridsberg har tillsammans med Fridas pappa Willy sedan tidigt i lördags morse varit på plats på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Till Corren.se säger Robert Stridsberg att ett uppvaknande är nära och att det handlar om en blödning i ett kärl ovanpå hjärnan, alltså inte inne i den.

"Att hon inte vaknar är för att vi söver henne hela tiden så hon får maximal vila. Det har inget att göra med att hon är dålig, värdena är bra till exempel blodtrycket och trycket i hjärnan samt pulsen, skriver Robert Stridsberg i ett sms till Corren.

På Correns fråga: När är tanken att hon ska vakna? svarar Stridsberg: "Nu sakta men säkert hela tiden".

Tidigare under lördageseftermiddagen gjorde sjuksköterskorna på Karolinska en lätt väckning av Frida som både svarade på tilltal och kunde följa rörelser med blicken. Sedan sövdes hon ner igen.

"Sakta sänker vi sömnmedlet för att få henne att vakna långsamt."

Promotor

Robert Stridsberg, som driver Golden Ring, var promotor på galan i Stockholm där fredagens titelmatch hölls. Det var egentligen tänkt att matchen i superfjäderviktklassen mellan Frida Wallberg och australiska Diana Prazak skulle vara kvällens sista. Men förseningar gjorde att de fick flytta om i schemat.

När Frida Wallberg kördes till sjukhuset var Robert Stridsberg tvungen att stanna kvar och vänta ut kvällens sista match.

På sjukhuset upptäcktes det att hon drabbats av en hjärnblödning, och läkarna genomförde en operation där de bland annat dränerade det blod som samlats i hjärnan.

– Det var så hemskt att komma in och se henne ligga där, säger Robert Stridsberg.

Det var nog inte många som kunde förutse matchens tragiska slut. Frida Wallberg hade övertaget i de inledande ronderna, såg stark ut och ledde länge på poäng.

Men ju längre matchen led, desto starkare växte sig Diana Prazak.

I den åttonde ronden knockades Wallberg, inom loppet av kort tid, två gånger av sin motståndare. Domaren avbröt matchen och en blödande Frida Wallberg stapplade sakta till sin ringhörna där hon ramlade ihop.

Frida Wallbergs manager Wally Munteanu vill inte säga mycket om händelsen.

– Jag har massa kommentarer, men jag tror inte att det är rätt läge att säga något i dag eftersom läget är så pass känsligt som det är. När hennes tillstånd är stabiliserat kommer jag säga vad jag tycker, säger han till TT.

Proffskarriär över

Det står klart att Frida Wallbergs hjärnblödning gör att proffskarriären definitivt är över.

– I Sverige följer vi de internationella amatörboxningsreglerna, och enligt dem är det klart förbjudet att fortsätta boxas om man har haft en hjärnblödning. Så det är slut med det, och det verkar vettigt också, säger Robert Ludwig, medicinskt ansvarig i Proffsboxningskommissionen hos Svenska boxningsförbundet, till TT.

Frida Wallbergs motståndare Diana Prazak intervjuades efter matchen av boxningsforumet MMAnytt.se och kallade segern bitterljuv.

- Det tar glädjen ur segern att se Frida på det sättet, och jag beklagar det djupt, säger Prazak.

- Hon boxades väldigt bra, hon är en mästare. Vi var två mästare i ringen den här kvällen.

Till SportExpressen.se säger Frida Wallbergs tränare William Nguesseu att det är en prövningens stund.

- Jag har kontakt med familjen och pojkvännen. Vi väntar på besked om att hon ska vakna upp och att allt ska bli bra. Vi väntar på besked från läkarna, säger han i livesändningen på SportExpressen.se, och avslutar:

- Det är nu man får se vilka som står henne nära. Det är nu man ska stå vid hennes sida, det är inte svårt att stå där när det går bra.

(TT/GP)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.