Äpplet Frida.
Äpplet Frida.

Frida – vårt nya äpple

ANNONS
|

Svenska äpplen lever i tuff konkurrens. Många är tunnskaliga och klarar transporter sämre än sina utländska kollegor. Därför var det bättre egenskaper som Lars-Olof Börjesson sökte, när han tillsammans med professor Hilde Nybom på SLU Balsgård och odlingskonsulent Krister Trulsson inledde jakten på det nya äpplet.

– Alice gillar inte värmen i butikerna, Katjas frukter blir för små om de inte gallras rätt och den goda gula Gravensteinern klarar inte heller butiksmiljön. För att svensk äppelodling skulle överleva var vi tvungna att hitta en ny sort, säger han.

Att ta fram en helt ny sorts äpple är en lång och omständlig procedur. Sorter ska korsas, tusentals kärnor sås, blomning och fruktsättning kontrolleras och av tusen sådder är det kanske till slut bara en sort som blir godkänd. Det kan ta decennier.

ANNONS

Men Frida fanns redan bland nummersorterna på Balsgård. Det vill säga förarbetet var redan gjort. Hon är en korsning mellan Aroma och en amerikansk sort som är motståndskraftig mot skorv.

Just nu mognar Frida i odlingarna på Österlen. De närmaste 25 åren är det bara de äppelodlare som är anslutna till den ekonomiska föreningen Äppelriket som får odla det nya svenska äpplet. Men, Frida har en bror som heter Fredrik och det trädet kan man som privatperson köpa ute i svenska plantskolor.

Hittills har Frida väl levt upp till förväntningarna. Lite orolig var Lars-Olof Börjesson första gången hon skulle lagras. Många av äpplena fick frostskador men när temperaturen sänktes successivt så försvann problemet.

– Konsumenterna köper med ögat. Vi vill ha vackra äpplen, de ska gärna skifta i rött och de får inte ha några skavanker när de ligger i butiken.

Det är de sista dagarnas kyligare nätter som sätter fart på den röda färgen.

Årets äppelskörd ser ut att bli något bättre än i fjol. Särskilt mellansorterna, de som mognar från mitten av september till oktober, fick en bra pollinering under våren och skördas just nu för fullt.

Plocka rätt. Dra inte av äpplet från grenen utan lyft och vrid en aning tills det lossnar. Se till att skaftet sitter kvar på äpplet. Ta i frukten med hela handen utan att trycka till. Minsta stöt ger mörka fläckar som förändrar smaken.

Förvara dina äpplen mellan +3 och +8 grader och i hög luftfuktighet. Låt bara de äpplen du ska äta direkt ligga framme.

Lagra äpplena i förråd, garage eller på balkong, men aldrig tillsammans med potatis och päron. Lagra inte sommarsorter.

Lägg tidningspapper mellan lagren och en filt ovanpå mot frost.

Skydda din frukt från möss och andra smådjur.

Gloria Nordlund i Lund har odlat på sin Äppelgård i 24 år och experimenterar varje år fram nya recept. Allra enklast är att göra rårört äppelmos, tycker hon.

– Inget är godare! Det är bara att låta fantasin styra. Många av mina recept har kommit till spontant eftersom jag gärna provar mig fram. Tack vare fruktsockret kan man också göra marmelader utan socker som även passar diabetiker, säger hon.

Glorias Månskensmarmelad Möjlig räddning för de trädgårdsägare som får ett överflöd av både äpplen och squash. Tag 1/3 squash, 1/3 äpplen och 1/3 socker. Strimla squashen, mosa äpplena och koka ihop med sockret. Smaksätt efter behag med citronskal och ingefära.

Glorias rårörda äppelmos Koka snabbt upp dina äpplen så att de går att mosa. Mosa eller passera dem i assistent. Frys direkt. En variant är att klyfta äpplena, lägga dem på en braspanna i ugnen tills de blir mjuka och mosa dem. Frys i små förpackningar och ta fram vid behov.

Höstligt hälsotips! Blanda avkoket från äpplena med havtornsjuice och citron. En riktig c-vitaminkick!

ANNONS