Nadia Murad, som lyckades fly från IS, vittnar om terrorsektens grymma övergrepp mot yazidierna.
Nadia Murad, som lyckades fly från IS, vittnar om terrorsektens grymma övergrepp mot yazidierna. Bild: Francois Mori

Vore lätt att lagstifta mot

Att delta i eller möjliggöra brott mot mänskligheten genom terror och massmord måste anses vara kriminellt oavsett föreningstillhörighet, skriver Anette Norling.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Att vara medlem i en terrororganisation/förening kanske inte kan kriminaliseras. Eller?

Men att, genom aktiv medverkan till brott mot mänskligheten, tortyr och massmord, understödja en sådan förening (som man kallar IS) måste ändå anses vara brottsligt. Att närvara vid handlingarna på plats som soldat är att göra sig skyldig till ovanstående brott.

Det kan inte vara så svårt att lagstifta mot sådana brott. Borde redan vara olagligt sedan många år!

Att understödja IS ekonomiskt eller rekrytera ”IS-krigare” så att de här handlingarna möjliggörs är exempel på aktivt understödjande. Det kan inte vara så svårt att lagstifta mot sådana brott. Borde redan vara olagligt sedan många år! Man låter andra begå de smutsiga handlingarna för egna intressen!

ANNONS

Att delta i eller möjliggöra brott mot mänskligheten genom terror och massmord måste anses vara kriminellt oavsett föreningstillhörighet, liksom att med de här metoderna påtvinga människor sina åsikter och sin livsåskådning.

Även människor i andra länder (i det här fallet Irak och Syrien ) har resten av världen en skyldighet att skydda genom att lagfara brotten.

Sverige måste stå upp för mänskliga rättigheter. Att lagföra brott mot mänskligheten är ett sätt. Ett annat är att inte ge ekonomiskt stöd till de föreningar som tar ställning för brotten genom olika handlingar och till och med rekryterar ”soldater”.

Annette Norling

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS