Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Okidoki arkitekter
Bild: Okidoki arkitekter

Vissa områden måste gå med vinst

Att staden ska sälja till marknadspris, och därmed slå vakt om göteborgarnas tillgångar, är fastställt i lag och stadens regelverk, skriver Martin Öbo, fastighetsdirektör.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Stig, 20/12

I insändaren framförs kritik mot att jag med tillfredsställelse noterat att det kvarter som staden bjudit ut till försäljning för bostadsbyggande på gamla Fixfabrikens område kan inbringa närmare 200 miljoner kronor. Felaktigt påstås också att staden därmed kör över ett gammalt beslut om att mindre byggbolag ska ge möjlighet att bygga i Göteborg.

I den aktuella markanvisningen var det sammanlagt 15 intressenter och både stora och små byggbolag som med sitt pris tävlade om att få markanvisningen. Ett medelstort byggbolag vann. Att staden ska sälja till marknadspris, och därmed slå vakt om göteborgarnas tillgångar, är fastställt i lag och stadens regelverk.

Det är viktigt att ha ordning på exploateringsekonomin och stadens alla organisationer har ett stående uppdrag att både se över sina kostnader men även sina inkomstmöjligheter. Därför är det viktigt att vi kan generera vinst i några områden. Detta för att möjliggöra även andra exploateringar med sämre ekonomiskt utfall – hela staden skall kunna leva och utvecklas!

Den aktuella markanvisningen gällde ett av sex kvarter och innehöll bara bostadsrätter. I kommande markanvisningar av övriga kvarter kommer det att byggas även hyresrätter och med förhoppning om rimliga hyror.

Martin Öbo

fastighetsdirektör, Göteborgs stad