Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visa hela skatten på lönebeskedet

Alla borde vara intresserade av hur stor del av den totala lönen som går bort i skatt, skriver Pontus Angland.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är nog få som skulle handla utan att veta vad varorna kostar eller skänka pengar utan att veta vart de går. Men det är just vad som sker när det gäller en del skatter och avgifter.

Många underskattar hur mycket de betalar i skatt. Vissa skatter och avgifter är många helt omedvetna om att man betalar. Arbetsgivaravgiften är en sådan. Det är inte så konstigt, då den ofta inte syns på lönespecifikationen.

Men det är enkelt avhjälpt, i det flesta lönesystem kan den visas med ett knapptryck. Du som anställd kan fråga din arbetsgivare efter att visa hela lönen och du som företagare kan enkelt ordna det via ert lönesystem. Det gör jag i mitt företag.

Alla borde vara intresserade av hur stor del av den totala lönen som går bort i skatt. Vore det därför inte det ett bra nyårslöfte att visa hela skatten vid nästa löneutbetalning? Så kan medvetenheten öka bland allmänheten och samhället blir lite klokare.

Pontus Angland