Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalråd Marina Johansson (S). Bild: Jenny Ingemarsson
Kommunalråd Marina Johansson (S). Bild: Jenny Ingemarsson

Vinstjakten sker alltid på välfärdens bekostnad

Välfärden måste få kosta, men pengarna ska gå till omsorg och inte till vinstjakt, skriver Marina Johansson (S), i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

17/6 Gör inte om äldreomsorgen till en kassako

16/6 Marina, låt oss bo där vi känner oss hemma

Kerstin Segesten (16/6) lyfter ett angeläget problem: att man som äldre göteborgare ska ha rätt till trygg och nära äldreomsorg. Att äldreomsorgen måste få kosta är jag också den första att skriva under på. Vi socialdemokrater satsar mer där än något annat parti. Samtidigt måste vi också se till att pengarna går till just välfärden, inte till vinstjakt.

Det system som nu införs beskrivs av högerstyret som att äldre ska få välja boende fritt, men redan tidigare skulle biståndsbedömningen ta stor hänsyn till den äldres behov, inklusive närhet till anhöriga. Den främsta skillnaden blir nu att vinstdrivna koncerner lätt kan överetablera sig och tränga ut den kommunala omsorgen. Det riskerar leda till nedskärningar på nära en halv miljard i den kommunala omsorgen, nedlagda boenden, äldre som tvingas flytta och försämrad tillgång i delar av stan. Vinstjakten sker alltid på välfärdens bekostnad.

Därmed inte sagt att det tidigare fungerade perfekt. Det finns stora brister i omsorgen. Hela Göteborg ska ha nära tillgång till bra boenden som kan ge äldre verklig valfrihet: friheten att få vård och hjälp att leva ett gott liv på sina egna villkor. Då måste vi sätta välfärden först, före vinstjakt.

Marina Johansson (S), Kommunalråd

LÄS MER: Ny strid om rätt att välja äldreboende väntar