Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Många av hos oss har inte råd med bil och är beroende av kollektivtrafiken, menar insändarskribenterna. Bild: Robin Aron

Vi vill bara kunna ta oss säkert till jobbet

Att begära att en lokalvårdare eller en undersköterska, som slitit ut kroppen på grund av sitt tunga (och viktiga!) arbete, ska cykla istället för att åka kollektivt är inte realistiskt, skriver ”189 besvikna invånare i östra Göteborg”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I östra Göteborg finns många av de fantastiska människor som håller staden flytande under coronakrisen. Hos oss hittas bland annat vård- och omsorgspersonal, lokalvårdare och arbetare inom skolan som alla behöver ta sig till sina arbeten.

Det är lättare sagt än gjort. Redan före pandemin var situationen på linjerna 7 och 11 från Bergsjön illa och det har knappast blivit bättre. Folk står fortfarande packade som sillar.

Det är ingen orimlig begäran vi har. Vi vill bara kunna ta oss till våra arbeten på ett säkert sätt.

Det talas mycket om det personliga ansvaret och att man bör undvika kollektivtrafiken helt. Men ingen riskerar hälsan på en fullsatt vagn om den inte måste. Vi är alla medvetna om allvaret och vill minska smittan. Men många hos oss har inte råd med bil och är beroende av kollektivtrafiken. I stadsdelen finns dessutom många som inte har jobb med flextid eller möjlighet till distansarbete. Det går därför inte att ta en senare spårvagn om den första är full, och skulle oavsett inte löna sig eftersom alla morgonlinjer är överbelamrade. Man säger då att vi kan cykla, men att begära det av en lokalvårdare eller en undersköterska som slitit ut kroppen på grund av sitt tunga (och viktiga!) arbete är inte realistiskt. Särskilt inte om personen som så många andra måste pussla med att hinna lämna på förskolan och stämpla in till ett tidigt skift.

Västtrafik har nu dragit in förstärkningsbussen för linje 11, som ökade tryggheten för oss som kände till den. Anledningen sägs vara att för få åkte med den. Det hade lätt kunna avhjälpas om informationen inte varit bristfällig och om bussen stannat på fler hållplatser i vår stadsdel. Det hade också kunnat undvikas om Västtrafik inte flyttat första turen till 07:34, en tid som gjorde det omöjligt för de flesta att hinna till jobbet.

Det är ingen orimlig begäran vi har. Vi vill bara kunna ta oss till våra arbeten på ett säkert sätt. Vi har tagit vårt ansvar under pandemin. Nu önskar vi att Västtrafik återgäldar tjänsten och ger oss en trygg kollektivtrafik.

189 besvikna invånare i östra Göteborg