Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi unnar landets kvinnor rätten att bli självstående föräldrar

Man skulle även kunna vända på det, att det är egoistiskt att inte ge någon möjlighet till liv, skriver insändarna i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

13/4 Oansvarigt och egoistiskt av kvinnorna

Vi håller med John Hörstedt om att kvinnor har en biologisk fördel när det kommer till att kunna bli förälder på egen hand – det är orättvist. Men det är också orättvist att män än i dag har en starkare förankring på arbetsmarknaden, högre lön och därmed en bättre pension än kvinnor. Detta samtidigt som kvinnor fortfarande är de som tar ett större ansvar i hemmet, tar ut flest föräldradagar och i större utsträckning vårdar sjuka barn. Vi unnar landets kvinnor rätten att bli självstående föräldrar och hade även unnat männen den, om förutsättningarna fanns.

Vi vet utifrån forskning att det finns en ökad risk för social- och ekonomisk utsatthet för ett barn som växer upp med en rättslig förälder istället för två. För att minimera den risken så ställer lagen krav på att kvinnan har ett utbrett socialt nätverk och en tryggad ekonomi. Det betyder dock inte att ett barn som växer upp med en förälder har sämre uppväxtvillkor. Tvärtom visar forskningen att de barnen har lika goda chanser till en trygg uppväxt och att få sina behov tillgodosedda. I Sverige får behandling endast genomföras om det kan antas att det blivande barnet kommer att växa upp under goda förhållanden.

Att bli förälder anses av många som ett egoistiskt beslut men vem blir förälder enbart för barnets skull?

John Hörstedt har fel när han skriver att assisterad befruktning inte är att betrakta som vård. WHO klassar begreppet ofrivillig barnlöshet som en diagnos (som man är berättigad vård för). Att bli förälder anses av många som ett egoistiskt beslut men vem blir förälder enbart för barnets skull? Man skulle även kunna vända på det, att det är egoistiskt att inte ge någon möjlighet till liv. Argumentet att det skulle vara egoistiskt utifrån att barnet berövas en förälder faller helt, utifrån befintlig forskning.

Vi är tacksamma för att vi lever i ett land där lagstiftningen uppdateras utifrån befintlig forskning och utefter hur samhället utvecklas. Vi är också evigt tacksamma alla de som gjorde den här lagändringen möjlig – utan er hade vi inte haft en möjlighet till familjeliv.

Linda Johansson, facebookgruppen ”Mamma på egen hand”

Emelie Wahlberg, ordförande i föreningen Femmis

Cilla Holm, podcasten ”Jag vill ha barn”

LÄS MER: Kan små barn bli deprimerade?

LÄS MER: Hur påverkas barnen av att inte kunna träffa mor- och farföräldrar?