Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sedan primärvården började testa alla patienter med misstänkta covid-19-symtom är arbetsbelastningen nu värre än någonsin under denna pandemi – provflödet har ökat med flera hundra procent, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sedan primärvården började testa alla patienter med misstänkta covid-19-symtom är arbetsbelastningen nu värre än någonsin under denna pandemi – provflödet har ökat med flera hundra procent, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi som tar hand om proverna förtjänar också mer betalt

Vi biomedicinska analytiker gör också ett fantastiskt arbete, under svåra förhållanden långt utanför det normala, och även vi är välförtjänta av 500 kronor i extra ersättning per arbetspass, skriver Marcus Eriksson, biomedicinsk analytiker.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Regionstyrelsen fattade den 26 maj beslut om att medarbetare som arbetar i skyddsutrustning på enheter med inneliggande smittsamma covid-19-patienter får 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass.

Att vi biomedicinska analytiker på virologen, viruslaboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inte är inkluderade är en mycket stor besvikelse. Vi kämpar numera nästan dygnet runt med en orimlig arbetsbörda för att hinna analysera alla inkommande prover.

Under våren har vi jobbat häcken av oss med att analysera prover från patienter med misstänkt covid-19, för att kunna upptäcka smittade så att de kan försättas i karantän och begränsa smittspridningen. Provsvaret är dock inte bara av stor vikt för patienten utan även för Folkhälsomyndighetens epidemiologiska arbete för att följa sjukdomens utbredning i befolkningen, och för att skapa underlag åt regeringen – som leder till att de vidtar diverse åtgärder.

Med den diagnostik som vi utför räddar vi liv, både direkt och indirekt, dels genom att patienter med positivt provsvar samt vårdbehov snabbt får den vård som behövs, och dels genom diverse smittskyddsåtgärder för att förhindra transmission till andra som hade kunnat avlida av covid-19.

Sedan primärvården började testa alla patienter med misstänkta covid-19-symtom är arbetsbelastningen nu värre än någonsin under denna pandemi.

Sedan primärvården började testa alla patienter med misstänkta covid-19-symtom är arbetsbelastningen nu värre än någonsin under denna pandemi – provflödet har ökat med flera hundra procent. Nu är det bara en tidsfråga hur länge till vi kommer att orka med – samtidigt som en tredjedel av personalstyrkan går på välbehövlig semester.

Utöver vår covid-19-diagnostik ska vi förstås även hinna med allt annat – som analys av exempelvis HIV-prover.

Senare väntar oss troligtvis även en masstestning av antikroppar för analys av genomgången infektion. Detta behöver vi också klara av. Jag önskar att regionstyrelsen och Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledning snarast besöker oss för att visa oss sin uppskattning. Vi gör också ett fantastiskt arbete, under svåra förhållanden långt utanför det normala. Även vi är välförtjänta av 500 kronor i extra ersättning per arbetspass.

Marcus Eriksson, bioomedicinsk analytiker, klinisk virologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

LÄS MER: Ge även personalen på äldreboendena 500 kronor extra per pass