Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten är upprörd över all mat som slängs. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vi måste minska matsvinnet

Jag vet att många tänker att “om bara jag gör det så blir det ingen skillnad” men tro mig, det gör skillnad. Tänk om alla tänkte så. Vad hade hänt då, skriver Lina Söderqvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi i Sverige slänger väldigt mycket mat – under ett år kastar EN person cirka 95 kilo. Det betyder att vi i Sverige alltså slänger en tredjedel av all mat som produceras.

Svinnet bidrar till miljöförstöring och det kostar också mycket pengar. Att minska matsvinnet är inte svårt. Det är bara att inte köpa mer än vad du gör av med, äta upp maten innan den går ut, och lukta och smaka innan du slänger maten.

Har du lagat mat men inte äter upp allt – gör matlådor som du kan äta dagen efter. Även om det bara är små mängder mat är det alltid bra att frysa in och spara. Och titta vad du har hemma innan du handlar. Köp också hellre lite men ofta än mycket som slängs.

Jag vet att många tänker att “om bara jag gör det så blir det ingen skillnad” men tro mig, det gör skillnad. Tänk om alla tänkte så. Vad hade hänt då?

Lina Söderqvist

LÄS MER: Så gick det för familjen att väga matsvinnet