Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den blivande och då obligatoriska samhällsintroduktionen ska således utökas och bli mer omfattande(?) men ska ändå klaras av på
Den blivande och då obligatoriska samhällsintroduktionen ska således utökas och bli mer omfattande(?) men ska ändå klaras av på "två till tre heldagar", skriver insändaren. Bild: Christine Olsson

Vi kommer att bli besvikna

När regeringen för fram regeringsuppdraget och föreslår två till tre heldagar, är det inget annat än hyckleri och i huvudsak avsett för, att med minsta möjliga eftergift, leva upp till en punkt i Januariavtalet, skriver Christer Janson i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

5/2 Vi har inte tagit emot invandrarna på rätt sätt

Barbara Norberg, min uppfattning är att "vi alla" kommer bli besvikna över vad Migrationsverket kommit fram till.

Enligt den sakpolitiska överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna som slöts i januari 2019, ska det komma ett "introduktionsförslag" vilket kändes positivt.

När man läser regeringsdokumentet, "Uppdrag inför ett genomförande av obligatorisk samhällsintroduktion för asylsökande" som Migrationsverket erhållit, framgår följande formuleringar:

"I den utökade samhällsintroduktion bör bland annat följande ingå: Asylprocessen, livet i Sverige, svensk lagstiftning, demokrati, normer och värderingar".

Under varje ämnesrubrik beskrivs relativt noggrant vad som bör ingå i den Obligatoriska samhällsintroduktionen. Dokumentet innehåller således en omfattande informationsmängd beträffande vad som ska transformeras till de asylsökande.

Den blivande och då obligatoriska samhällsintroduktionen ska således utökas och bli mer omfattande(?) men ska ändå klaras av på "två till tre heldagar"?

Några krav, på att den asylsökande skriftligen, det vill säga i dokument dels verifierar sin acceptans för det som delgivits i samband med den obligatoriska samhällsintroduktionen, dels sin innerliga vilja till integration i det svenska samhället, ställs inte.

När regeringen för fram regeringsuppdraget och föreslår två till tre heldagar, är det inget annat än hyckleri och i huvudsak avsett för, att med minsta möjliga eftergift, leva upp till en punkt i Januariavtalet.

Christer Janson

LÄS MER: Asylsökande måste lära sig om Sverige