Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi kan visa att det är möjligt

I dag fegar politikerna. Våga ha en vision! Våga samarbeta för att komma dit och våga vara obekväma för många på kort sikt, skriver Peter Suter.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vad vi gör i Sverige spelar ingen roll för klimatförändringen. Jordklotet står inför en sannolikt miljöhärdsmälta. Och det är ingenting vi i Sverige kan göra någonting åt. Sveriges utsläpp påverkar nästan inte alls klimatförändringen.

Det vi i Sverige däremot skulle kunna göra är att bestämma oss för att visa att det går att ställa om.

Några enkla saker vi skulle kunna göra:

Bygg ut vindkraften drastiskt. Staten lånar pengar till minusränta som investeras i vindkraft. Måste bli en ren vinstaffär. Sverige kan till och med exportera el från vindkraft. Det här kan ge Sverige en mängd nya arbetstillfällen och billig el.

Höj bensin- och dieselskatten dramatiskt, kanske med 2-3 kr per liter och år de närmaste tio åren. Då kommer de bilar som förstör mest att snabbt bli olönsamma och bytas ut mot för miljön bättre alternativ. Se till att subventionera bilar som drivs med el ändå mer. Räntefria lån till alla som bor i glesbygden som behöver köpa en elbil för att ta sig till jobbet.

Arbeta systematiskt med att fördyra för miljöbelastande verksamheter och subventionera rena alternativ.

Arbeta systematiskt med att fördyra för miljöbelastande verksamheter och subventionera rena alternativ. Låt marknadsekonomin göra jobbet, den är jättebra på det om långsiktiga förutsättningar gör det lönsamt att förändra så kommer förändringen snabbt. Att fixa detta är politikernas ansvar.

I dag fegar politikerna. Våga ha en vision! Våga samarbeta för att komma dit! Den visionen borde vara att skapa förutsättningar för att vårt samhälle snabbt ska ställa om. Det borde vara ledstjärnan för politikerna. Våga vara drastiska, våga vara obekväma för många på kort sikt. Våga vara ledare. Och lyssna på Greta Thunberg och alla andra barn. De vill ha ett friskt jordklot att leva på.

Peter Suter