Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vi kan lugnt fira denna nationaldag

Statsbildningen är den avgörande frågan. Med kungavalet i Strängnäs den 6 juni 1523 blev Sverige en egen stat. Min slutsats blir därför att 6 juni är rätt datum, skriver Johan Björck.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

Till Frankie Fouganthin 9/6

och Kålle från Masthugget 30/6

En nation blir till, och det är väl det man skall fira, då den bildar en från andra makter avskild del med eget styre. Detta var Sverige långt innan vi fick allmän och lika rösträtt.

Det finns många exempel på länder som firar nationaldag utifrån det datum då man vunnit sitt oberoende/förklarat sig självständig, såsom USA, Norge, Finland, Island, Schweiz, Polen och Grekland.

Frankie Fouganthin nämner också författningen av den 6 juni 1809. Då avskaffades det gustavianska enväldet och en maktdelning lades fast mellan regering och riksdag. Det som skedde 1974 ändrade i praktiken ingenting, utan stadfäste i praktiken redan etablerad praxis.

Med kungavalet i Strängnäs den 6 juni 1523 bröt sig Sverige ut ur Kalmarunionen med Danmark och blev i och med detta statsrättsligt en egen stat. "Kålle från Masthugget” hävdar att 23/6 skulle vara ”rätt” datum. Stockholms danska besättning hade då ännu inte gett upp vid kungavalet, men en spärr av svenska krigsfartyg hindrade danskarna från att försörja sina trupper i staden från havssidan och det var bara en tidsfråga innan den danska besättningen fick ge upp och detta skedde den 23/6.

Statsbildningen är den avgörande frågan.

Min slutsats blir därför att 6 juni är rätt datum och att vi lugnt kan fortsätta att fira denna dag som nationaldag.

Johan Björck