Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har redan ett klimatnödläge

Göteborgs kommunfullmäktige borde ha vågat benämna läget vid dess rätta namn, skriver Marita Ramberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Göteborgs kommunfullmäktige har beslut att inte utlysa klimatnödläge trots att vi redan lever med det; för att undvika de värsta framtidsscenarierna måste vi halvera våra utsläpp inom tio år. (Rapport från FN:s vetenskapliga klimatpanel IPPC 2019) Professorn i miljövetenskap Johan Rockström kallade rapporten ”en slutlig varning från vetenskapen till mänskligheten”

Det räcker inte med enbart politiska beslut eller ny teknik utan det krävs också att vi gör förändringar i vår livsstil.

Situationen är så allvarlig att alla, från politiker till näringsliv, myndigheter, offentlig sektor och privatpersoner måste göra vad vi kan för att förhindra en fortsatt utveckling mot något som vi ännu bara har sett början på. Det kommer inte att räcka med att ” de andra” löser frågan. Det räcker inte med enbart politiska beslut eller ny teknik utan det krävs också att vi gör förändringar i vår livsstil. Vi har alla ett personligt ansvar för att göra vad vi kan utifrån våra egna möjligheter.

Göteborgs kommunfullmäktige borde ha vågat benämna läget vid dess rätta namn. Det hade varit att ta ansvar för den kunskap de har, eller åtminstone borde ha. Det hade varit en viktig symbolisk markering av att situationen nu är så allvarlig att åtgärder och beslut inte kan vänta och att de kräver samling över partigränserna. Det hade också varit en tydlig signal till oss medborgare om att vi inte kan ställa oss utanför.

Marita Ramberg