Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag och mina vänner konstaterar att stängingen av Café Publik är en diger förlust för Långgatorna, skriver insändaren. Bild: Stefan Berg
Jag och mina vänner konstaterar att stängingen av Café Publik är en diger förlust för Långgatorna, skriver insändaren. Bild: Stefan Berg

Vi har redan börjat sörja stängningen av Café Publik

Café Publik ska stänga vid årsskiftet på grund av en själlös hyrestvist med Fastighetsföreningen Andra Långgatan, där Vänsterpartiet Göteborg är majoritetsägare. Jag och mina vänner konstaterar att stängningen är en diger förlust för Långgatorna, skriver Linn Frykholm.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Åh. Tydligen ska Café Publik, beläget på Andra Långgatan med sina röda neonljus, stänga igen vid årsskiftet. Inte frivilligt, hallå, utan på grund av en själlös hyrestvist med Fastighetsföreningen Andra Långgatan, där Vänsterpartiet Göteborg är majoritetsägare.

Jag och mina vänner konstaterar att ja, denna stängning är en diger förlust för Långgatorna. Den kommer att markera ett före och ett efter. Barens portar är visserligen öppna fyra månader till, men vi vidtar stoicism och börjar sörja redan nu. För Café Publik har något unikt som de andra barerna inte har, något som aktiverar långgatornas autentiska, hipsterosande essens.

LÄS MER: Café Publik på Andra Långgatan tvingas stänga

Kan det vara de röda neonljuset, som en fyr i en hamn, vid ingången? Eller den lilla lokalen som som rymmer flera kompisgäng? Fenomenet att det alltid sitter någon man halvkänner lite längre in (ska man gå fram?)? Ordningsvakten som låter en önska låt? De politiska klistermärkena vid trappan vars antal växer i takt med kvällen? Den igenklottrade spegeln på toan som tvingar en att lita på att håret ligger rätt och att mascaran inte runnit och att skjortan är lagom nedknäppt? Faktumet att alla bord är precis lika bra? Småpratet med samma bartender som var där förra och förrförra helgen och den innan den?

Café Publik känns som den axel som de andra barerna vrider sig kring.

Café Publik känns som den axel som de andra barerna vrider sig kring. Andra hak är satta i parentes, de har inte ett subjektskap på samma sätt. De är bara bordsfyllda lokaler som kränger alkohol.

Nostalgin är alldeles för tidig! Men jag drack ju min första öl där, Vänsterpartiet, en Pripps blå. Kort efter, min första cigg i det röda neonljuset. Ingetdera var gott, men ändå.

Vänsterpartiet backade med två procent i den senaste Novus-mätningen, och i min värld vet jag varför. Men, kanske behövs ett avslut för att fullända Publiks inofficiella legendstatus? Möjligtvis. Men oj, så ovärt.

Vi vet inte om vi kan rå på detta förödande domstolsbeslut. Antagligen inte. Men vi vet att det i januari inträder en ny, fattigare, Andra Långgatan, på samma plats där den nuvarande ligger. Men utan några röda neonljus.

Linn Frykholm

LÄS MER: Andra Långgatans skivhandel startar livescen

LÄS MER: Polisen om Järntorget: Våra resurser räcker inte till