Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Birgitta Lindqvist
Bild: Birgitta Lindqvist

Vi har en klimatplan

Vi vill ge ett tydligt svar på frågan hur vi jobbar för en mer hållbar stad. Därför arbetar vi just nu med en kraftsamling i frågan. Håll ögonen öppna! skriver Eric Zinn, Göteborg Energi.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Lennart A, 23/1

Vi håller med Lennart A om att Göteborg kan göra mer för att bidra i klimatkampen. Men Lennart menar också att vi på Göteborg Energi inte har en plan för att komma ifrån fossila energikällor. Det stämmer inte. Klimatutmaningen är central och vi arbetar intensivt med att få ner vår användning av fossila bränslen, från cirka tio procent i dag till noll procent inom fem år.

Lennart A anser att återvinning av värme från raffinaderier samt energiåtervinning av avfall skulle vara skadliga för klimatet. Men klimatpåverkan är en av de starkaste anledningarna för oss att återvinna energi. Även om raffinaderierna i dagsläget använder fossil energi är det en kraftfull klimatåtgärd att värma Göteborg med deras spillvärme i stället för andra energiresurser.

Detsamma gäller energiåtervinningen av avfall. Forskningen visar att detta är det klokaste man kan göra när avfallet väl har uppstått. Men givetvis måste samhället göra mycket mer när det gäller att undvika att avfall överhuvudtaget uppstår.

Vi har en stor påverkan på hela Göteborgs omställning. Och vi vill ge ett tydligt svar på frågan hur vi jobbar för en mer hållbar stad. Därför arbetar vi just nu med en kraftsamling i frågan. Håll ögonen öppna!

Eric Zinn

hållbarhetschef Göteborg Energi