Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jag har vidtagit ett antal olika åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen, skriver Bengt Randén, grundskoledirektör i Göteborg. Bild: Alexander Olivera/TT
Jag har vidtagit ett antal olika åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen, skriver Bengt Randén, grundskoledirektör i Göteborg. Bild: Alexander Olivera/TT

Vi gör allt för att rätta till problemen med skolplaceringarna

De placeringar som uppenbart är olämpliga måste snarast möjligt lösas på ett rättssäkert och bra sätt ur ett barnperspektiv, skriver Bengt Randén, grundskoledirektör, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

15/5 Nu har planet störtat, Bengt!

Låt mig börja med att säga att en hel del har gått fel med skolplaceringarna inför höstterminen. Det är jag den förste att skriva under på. Att elever placerats på skolor långt från hemmet eller på skolor dit det är svårt att ta sig är inte på något sätt okej. Det är en konsekvens av flera faktorer. Dels att det finns för få skolor i de områden där det bor många elever, dels att skolorna är indelade i många och små skolenheter vilket innebär många skolval. Därutöver har vi som förvaltning inte i tillräcklig omfattning säkrat konsekvenserna av placeringarna för eleverna innan placeringsarbetet genomfördes.

Det är givetvis inte försvarbart att ett litet barn ska ha en skolväg som är orimlig men det är inte heller så att alla elever kan få en placering på just den skola de önskar.

Så får det inte vara och därför har jag vidtagit ett antal olika åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen. Först måste de placeringar som uppenbart är olämpliga snarast möjligt lösas på ett rättssäkert och bra sätt ur ett barnperspektiv. Det arbetet pågår. Jag har även fattat beslut om att en genomgripande internrevision av hela skolvalet och skolplaceringsarbetet ska genomföras omgående. Den revisionen pågår och så snart den är klar kommer jag att vidta åtgärder för att komma tillrätta med de problem vi har. Det pågår sedan tidigare en skolenhetsutredning vars syfte är att komma med förslag som ska ge oss en stabil skolenhetsstruktur med större skolenheter som i sig kraftigt minskar behovet av flera skolval för eleverna under deras skolgång.

Slutligen som svar på din fråga, nej det är givetvis inte försvarbart att ett litet barn ska ha en skolväg som är orimlig men det är inte heller så att alla elever kan få en placering på just den skola de önskar. Det skulle kräva att vi hade väsentligt fler skolplatser än elever på skolorna i Göteborg.

Bengt Randén, grundskoledirektör

LÄS MER: Protestlistor mot skolvalet: "Barnen gråter sig till sömns"

LÄS MER: Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg