Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Jon Olav, Nesvold
Bild: Jon Olav, Nesvold

Vi fyller vår själsliga tomhet med shopping

Ska planeten överleva behöver vi ersätta konsumtionshetsen med något annat, skriver Håkan Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Ingen har väl undgått de omfattande diskussionerna om att vi måste stoppa klimatförändringarna till varje pris. Men för att få en förändring till stånd och "rädda planeten" är det grundläggande att vi dämpar vår konsumtionshunger. Inte minst vårt västerländska samhälle är uppbyggt på konsumtion och denna livsstil är mönsterbildande för världen i stort.

Om vi nu inte längre kan fortsätta med vårt överdrivna konsumerande måste detta ersättas med något annat som eliminerar, eller åtminstone kraftigt minskar, vår köplust.

Det måste alltså till ett paradigmskifte i samhället.

Enligt många med insikt har vår överkonsumtion sin grund i en känsla av själslig tomhet. Kan man tänka sig att boten finns i att bygga in mera av tillhörighet och gemenskap i "samhällskroppen"? Att helt enkelt ändra våra grundvalar bort från de nuvarande extrema individualistiska idealen som gör att människan känner sig mycket ensam och resulterar i en känsla av tomhet. En strävan bort från individualismen som norm till ett samhälle som har sin grundval i tillhörighet och gemenskap. Det skulle minska människans begär efter överkonsumtion, eller i alla fall minska den.

Måhända kan en ökad känsla av tillhörighet och gemenskap leda till att vi förbrukar mindre naturresurser.

Det måste alltså till ett paradigmskifte i samhället. Den känsla av brist som utgör roten till människans lust till meningslös konsumtion och överexploatering av resurser behöver ersättas av gemenskap och kärlek.

Håkan Johansson