Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi får inte ens ett tack. Det kan knäcka även den mest lojala av anställda, menar insändarskribenten. Bild: Stian Lysberg Solum
Vi får inte ens ett tack. Det kan knäcka även den mest lojala av anställda, menar insändarskribenten. Bild: Stian Lysberg Solum

Vi får inte ens ett tack

I bästa fall vår vi veta via olika medier att provtagningen ska öka och att laboratoriet har god kapacitet. Kommunikationen mellan Region Västra Götaland och oss som jobbar med att analysera covid-19-testerna är mycket bristfällig, skriver Marie Karlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström tackar hjärtligt vårdcentralerna och den provtagande sidan för att de gjort ett storartat jobb med utökad provtagning av covid-19 – med rätta. Men vi som jobbar med att ta hand om proverna, på klinisk mikrobiologi, får inte ens ett tack. Vi, som så här långt klarat av att utföra vårt uppdrag trots den katastrofala situation vi befinner oss i och är försatta i.

Allt kring provtagning och analys gällande covid-19 tycks ske utan kommunikation eller samarbete mellan Region Västra Götalands ledning och klinisk mikrobiologi.

I bästa fall vår vi veta via olika medier att provtagningen ska öka och att laboratoriet har god kapacitet. Samtidigt är vi nu i en situation där vi sedan länge anser att vi passerat gränsen för vår kapacitet.

Sättet vi, som hanterar och analyserar alla covid-19-prover, blir behandlade på av vår uppdragsgivare är inte värdigt.

Men vi bryter ihop, börjar om, och gör så gott vi kan för att hantera plötsliga ökningar i ett redan massivt provflöde, och hoppas innerligt att ingen av kollegorna är frånvarande när det sker. Nu har vi en intensiv sommarperiod framför oss med mindre personal och ett oerhört ansträngande sommarschema. Men någon högre upp i linjen anser trots det att vi har kapacitet att utöka provtagningen.

För många kan det innebära en personlig katastrof om vi biomedicinska analytiker och våra kollegor på klinisk mikrobiologi inte klarar att göra våra jobb för att det brister i kommunikationen med vår ledning. Den som i förlängningen blir drabbad av den här patienten. Vi pratar om någons mormor, farfar, mamma, syster, son och våra kollegor som kämpar för att vårda dessa personer.

Sättet vi, som hanterar och analyserar alla covid-19-prover, blir behandlade på av vår uppdragsgivare är inte värdigt. Och vi får inte ens ett tack. Det kan knäcka även den mest lojala av anställda.

Marie Karlsson, Leg. Biomedicinsk analytiker för klinisk mikrobiologi, SU

LÄS MER: Coronaprover försenas i postgången