Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästa år blir det nästan 60 miljarder kronor till biståndet, nästan 5 miljarder mer än i år.  Bild: Tomas Oneborg/TT
Nästa år blir det nästan 60 miljarder kronor till biståndet, nästan 5 miljarder mer än i år. Bild: Tomas Oneborg/TT

Vi bidrar redan till bistånd – slopa julinsamlingar

I stället för mer pengar till bistånd, borde det finnas bättre kontroll om vad pengarna används till, skriver signaturen Realist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Tiden fram till jul skickas mängder av brev till oss med bön om pengar till olika projekt. Alla är behjärtansvärda och organisationerna behöver stöd. Allt från Svenska kyrkan till Läkare utan gränser. Det är också insamlingsgalor i radio och tv som Musikhjälpen. Listan är lång.

Men genom skatter bidrar svenska folket redan med pengar till bistånd via SIDA. Nästa år blir det knappt 60 miljarder kronor. Det blir nästan 6 000 kronor per svensk.

SIDA går in i massor av tveksamma projekt som man, efter lång uppföljning, vet har haft liten eller ingen effekt. Risken är stor att pengar går till korruption i stället för till folket. Dessutom skänker SIDA miljarder till internationella organisationer där inte alltid pengarna öronmärks, vilket leder till att nyttan inte går att kontrollera.

LÄS MER: Nödhjälp utan att gynna regimen – nästan omöjligt

Så, vad göra? Jo, avsätt en stor del av biståndspengarna till hjälporganisationer men kräv insyn i respektive projekt. Det skulle göra riktig skillnad. Och så kanske slipper vi alla dessa brev och insamlingar i radio och tv.

Realist

LÄS MER: Symbolpolitik motiverar svenskt bistånd