Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

På lokal nivå ligger det i Göteborgs stads händer att bestämma när betygen ska sättas, skriver insändarna. Bild: Jessica Gow/TT
På lokal nivå ligger det i Göteborgs stads händer att bestämma när betygen ska sättas, skriver insändarna. Bild: Jessica Gow/TT

Vi behöver mer tid till betygssättningen!

Göteborgs stad behöver se till så att betygen inte behöver sättas förrän undervisningen slutförts, skriver flera representanter för Lärarförbundet i Göteborg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I pandemins spår har det skett anpassningar i samhället som gör att vi inte lever och verkar på ett sätt vi är vana vid. Möjligheterna att göra det som brukar göras har förändrats. Samtidigt ser vi få eller inga förslag som visar att hänsyn måste tas till att lärarnas arbetssituation radikalt har förändrats. Detta är orimligt och Göteborgs stad måste agera!

Under ett normalt läsår skapar datum för betygssättning en osund och ansträngd arbetsbelastning för lärarna inom Göteborgs grund- och gymnasieskolor. Orsaken är att sista datum för betygsinlämning inte korrelerar med terminens sista dag vilket innebär att betygen ska sättas innan vårterminen är avslutad (i grundskolan ska det ske cirka 1,5-2 veckor innan sista skoldag!).

Än mer ohållbara blir förutsättningarna under ett läsår som starkt präglas av pandemin

Detta är ohållbara förutsättningarna varje läsår, varje termin. Än mer ohållbara blir förutsättningarna under ett läsår som starkt präglas av pandemin genom distansutbildning, fjärrundervisning och hög frånvaro för både elever och lärare.

På lokal nivå ligger det i Göteborgs stads händer att bestämma när betygen ska sättas. I år är direktiven i grundskolan att lärarna ska sätta dem cirka tio dagar innan skolavslutningen. Vilket ger en fullständigt ohållbar arbetssituation. Lärarförbundet Göteborg anser därför att Göteborgs stad ska se över datum för betygsättning för att ge lärarna bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt myndighetsuppdrag.

Göteborgs stad behöver därför se till att datum för betygssättning inom både grundskole- och utbildningsförvaltningen justeras under vårterminen så att betygen inte behöver sättas förrän undervisningen slutförts.

Therese Elmdal - huvudskyddsombud för Lärarförbundet och lärare på högstadiet

Sandra Löfberg - huvudskyddsombud för Lärarförbundet och lärare på högstadiet

Catarina Hultin - huvudskyddsombud för Lärarförbundet och lärare på mellanstadiet

Hjalmar Holgersson – huvudskyddsombud för Lärarföbrundet och gymnasielärare