Går vi med i Nato kommer vår utrikespolitik att styras från Washington, menar insändarskribenten.
Går vi med i Nato kommer vår utrikespolitik att styras från Washington, menar insändarskribenten. Bild: Virginia Mayo

Vi behöver inte Nato – Nato behöver oss

De stora frågorna om Sveriges självständighet försvinner i debatten, skriver Leif Friberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

M och L ser artikel 5 som en säkerhetsgaranti vid ett angrepp på en Nato-medlem. Artikel 5 ger dock inga säkerhetsgarantier, utan säger att en medlem som utsätts för ett angrepp ska få den hjälp från övriga medlemmar som anses "nödvändigt". Det behöver inte betyda militär hjälp.

Norge och Danmark motsätter sig utländska militärbaser i landet under fredstid. Den tiden verkar vara förbi. I en debattartikel skriver en norsk stortingspolitiker att Norge kan komma att tillåta amerikanska militärbaser på norsk mark (Aftonbladet 13/5). Detta efter ett bilateralt avtal med USA vid inköp av amerikanska stridsflygplan av typen F-35.

ANNONS

Förbudet mot kärnvapen på norskt territorium verkar inte heller fungera. När USA förra året informerades om förbudet, svarade man att USA tagit del av Norges deklaration, men att USA:s policy är att aldrig avslöja vilka vapen som förs in på andra staters territorium.

LÄS MER:Hejdå ”neutrala Sverige” – nu tar vi steget in i Nato

De stora frågorna om Sveriges självständighet försvinner i debatten. När den allmänna värnplikten avskaffades 2009, anpassades utrikespolitik och militärt försvar steg för steg till Nato. I dag är Sveriges försvarsdoktrin från 2020 helt anpassad till Natos.

Det är också tyst om Natos misslyckade och folkrättsstridiga insatser i närtid. För nio månader sedan avslutades ett 20-årigt krig i Afghanistan. Som mest deltog 130 000 Nato-soldater. Kriget slutade med en reträtt i panik från ett land som nu är i värre skick än vad det var vid det militära angreppet 2001. Ska USA-generaler med dessa meriter fatta avgörande beslut för Sverige i ett kris- eller krigsläge?

Som medlem i Nato lämnar Sverige frivilligt över avgörande beslut till USA:s politiska och militära ledning. Utrikespolitiken kommer att styras från Washington. Det militära försvaret kommer inte i första hand att användas för vårt lands försvar utan för att stärka USA:s intressen i Arktis, Östersjön och Baltikum. Detta är resultatet av att S inte klarat av att stå emot kraven från USA och Nato.

ANNONS

Leif Friberg, miljöpartist från Partille

LÄS MER:Cwejman och Werner: "Det handlar om att visa en enad front mot Ryssland"

LÄS MER:Tio bästa argumenten för och emot Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS