Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN vädjar nu till medlemsländerna om att bidra med 35 miljarder för att akut hjälpa inför de stora behoven som finns, skriver insändaren. Bild: Mahesh Kumar A
FN vädjar nu till medlemsländerna om att bidra med 35 miljarder för att akut hjälpa inför de stora behoven som finns, skriver insändaren. Bild: Mahesh Kumar A

Vi behöver en annan världsordning!

De som har mest bidrar inte nämnvärt, och det måste det bli ändring på, anser Jane Mattsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I tider av kris drabbas alltid de svagaste värst. På hemmaplan har vi sett att de äldre på olika boenden och med hemtjänst har hemsökts värst av coronapandemin. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gav oss en skrämmande rapport om hur okunskap, otrygga anställningsformer och följder av tidigare besparingar har lett fram till en överdödlighet bland dem över 70 år.

Ser vi till befolkningen i den så kallade tredje världen har pandemin slagit oerhört hårt. I Studio Ett förra veckan intervjuades en mycket bekymrad representant, Anneli Börjesson, från svenska FN-förbundet. Enligt henne inleddes redan för tre år sedan en tillbakagång i världens fattigdomsbekämpning, efter en 25-årig framgångsperiod, men i och med coronapandemin har fattigdomen accelererat.

FN räknar nu med att 40–60 miljoner människor hamnar i extrem fattigdom, mycket eftersom arbetslösheten ökar. Vidare kommer FN:s matprogram, där barn får frukost innan de går till skolan, drastiskt att minska. Detta drabbar främst flickorna, som för att rädda familjerna från svält, hålls hemma från skolan, gifts bort och utsätts för könsstympning.

FN vädjar nu till medlemsländerna om att bidra med 35 miljarder för att akut hjälpa inför de stora behoven som finns. Många länder vill nu se till den egna besvärliga ekonomiska situationen med ökande smitta och allt vad det innebär. Röster höjs därför för att minska biståndet till världens fattigare länder. Anneli Börjesson från FN-förbundet vädjar därför om vår solidaritet men framför allt lyfter hon fram det absurda i att de som har mest inte bidragit nämnvärt.

I världen finns cirka 2000 dollarmiljardärer som tillsammans äger 8000 miljarder. Med Anneli Börjesson kan man förundras över denna världsordning!

Jane Mattsson, Västra Frölunda