Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att miljöförstöringarna främst kommer att drabba dagens barn vet vi, skriver insändaren. Bild: Gorm Kallestad
Att miljöförstöringarna främst kommer att drabba dagens barn vet vi, skriver insändaren. Bild: Gorm Kallestad

Vi behöver bli miljöförebilder för våra barn

Vi borde prata med dem om hur viktigt det är att ta hand om planeten och berätta att det är därför vi väljer både att inte flyga på semester och att dra ner på köttet, skriver Hilda Strömberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För dig ska jag göra vad som helst! Det är nog vad nästan alla föräldrar ömt viskar till sin bebis. Fylld till längden och bredden av den villkorslösa kärlek man känner för sitt barn. Ändå är det fortfarande så många som har svårt att ställa om till en miljövänlig livsstil.

Att miljöförstöringarna främst kommer att drabba dagens barn vet vi. Det sägs också att det är väldigt skadligt för miljön att få barn. Och det stämmer förstås, i fall dessa barn blir uppvuxna med att äta kött tre gånger om dagen, flyga på semester och få nyproducerade kläder i tid och otid.

I stället borde vi bli en miljömässig förebild för våra barn, prata med dem om hur viktigt det är att ta hand om planeten och berätta att det är därför vi väljer att: inte flyga på semester, handla second hand och dra ner på köttet. Då skapar vi en norm om att leva på ett hållbart sätt. Då behöver det inte betyda att man stjälper klimatet genom att få barn och den nya generationen behöver inte ställa om. De slipper känna att det blir en uppoffring att avstå från Thailandsresor och hamburgare eftersom de lärt sig andra värden.

Kanske känner du att du inte har ork, tid eller intresse för att förändra världen. Men kanske är det ändå så att om du har satt ett barn till den här världen, då är det kanske faktiskt din uppgift att göra allt du kan för att kämpa för detta barns framtid.

Ta ett steg närmare, gör något och anmäl dig till ”flygfritt 2021”. Tillsammans gör vi skillnad!

Hilda Strömberg

LÄS MER: Klimatpåverkan dödar 140 varje år

LÄS MER: Hallberg: Flyget ska ställa om – inte in

LÄS MER: Thatchers tal om miljön föll i glömska