Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Vegard, Grøtt
Bild: Vegard, Grøtt

Vi behöver bli färre

Den bästa insatsen för klimatet vore att vi skaffar färre barn, skriver signaturen Morfar och farfar.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Sedan 1980-talet har världens befolkning snart fördubblats och genomsnittsindividen konsumerar mer nu än då och tar nya naturområden i anspråk för sin utveckling.

Befolkningsökningen är troligen också den största orsaken till den globala uppvärmningen trots alla förbättringar när det gäller rening av avgaser och utsläpp samt produktion av fossilfri energi.

För att komma till rätta med klimatet är det därför väldigt bra att ungdomarna med Greta Thunberg i spetsen engagerar sig i hur denna utveckling skall brytas. Det är nämligen dagens ungdomar som helt bestämmer hur barnafödandet, det vill säga befolkningsutvecklingen kommer att se ut framgent.

”Slopa flerbarnstillägg”, ”fria preventivmedel” borde stå på plakaten och kanske lite ”barnaskam” vid många barn skulle kanske inte skada.

Att komma tillbaka till 1980-talets befolkningsnivå skulle nog vara mycket gynnsamt för att vända nuvarande utveckling och vara till gagn för både klimat och natur – fullt görbart på ett par generationer och utan att någon behöver lida.

Morfar och farfar