Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulle en man finna sig att bli sydd i sin penis utan bedövning?, undrar insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/TT
Skulle en man finna sig att bli sydd i sin penis utan bedövning?, undrar insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/TT

Vi är många som inte får hjälp efter förlossningen

Vi kvinnor måste börja ställa krav, som adekvat smärtlindring efter en förlossning och rätt till att bli utredd och lyssnad på, skriver Therese Nilsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Förlossningsvården är under all kritik. Har det ens skett några framsteg sedan epiduralen? Varför forskas det inte mer på nya metoder när det kommer till förlossning och eftervård?

Vi kvinnor genomgår en stor risk genom att ”bara” föda barn. För de flesta går det bra och det ger inga större men. Men vi som får skador eller problem skickas fram och tillbaka, barnmorskan säger att ”allt ser fint ut” och att lite krämpor är helt normalt efter en förlossning.

Men om vi jämför en förlossning med, låt oss säga, en knäoperation – skulle vårdpersonal skicka hem någon med bara råden att äta Alvedon? Och, skulle en man finna sig att bli sydd i sin penis utan bedövning? Det verkar som att vi ska tiga och lida i tysthet.

LÄS MER: Förlossningen väntar på miljoner i statsbidrag – sedan i våras

Vi har inte automatisk rätt till rehab eller hjälp med bäckenbottendysfunktion. Varför? Vi får inte heller välja förlossningssätt. Då blir du förminskad: ”Naturligt är bäst”. Hur kan de inte förstå att vi hellre väljer en stor bukoperation än att föda ”naturligt”?

Vi kvinnor måste börja ställa krav, som adekvat smärtlindring efter en förlossning och rätt till att bli utredd och lyssnad på. Vi måste kunna välja förlossningssätt och få sjukskriva oss vid större förlossningsskador. Och barnmorskor måste sluta moralisera när någon inte vill föda vaginalt. Allt detta borde vara en självklarhet i ett land som Sverige.

Therese Nilson

LÄS MER: Finska greppet har minskat förlossningsskadorna kraftigt

LÄS MER: Barnmorskekrisen: Malin sade upp sig från Östra sjukhuset