Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är för många människor

Hur svårt kan det vara att diskutera frågan om vi är för många? Varför diskuteras försvinnande insekter och andra djur, skövling av skog, flygskatt, behovet av elbilar med mera utan att man tar upp det som kan vara den viktigaste orsaken till detta?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När jag var liten var vi runt tre miljarder människor på jorden. I dag är vi över sju miljarder. Hur kan detta inte uppmärksammas och diskuteras som den kanske viktigaste frågan av alla?

Förr i tiden hade vi gränser att hålla oss till – hur många människor kan en gård klara, vad har landet för resurser, et cetera. I och med handel och utbyte mellan städer och länder ser man dock inte längre dessa gränser. Mat, kläder och andra varor köps och säljs, mineraler bryts i andra länder och transporteras över världen, prylar tillverkas i Asien för att hamna i väst, sopor skeppas utomlands när vi inte kan ta hand om dem själva. Även människor flyttar till nya länder och livsförhållanden – frivilligt eller då de inte har något val.

Var går då jordens gräns för antalet människor?

Handel, utbyte och samarbete har så mycket gott med sig men med tanke på att vi nu har tillgång till hela jorden måste vi också ta ansvar för hela jorden. Var går då jordens gräns för antalet människor?

I grunden är det egentligen enkelt – hur mycket har vi och hur många vi kan vara som delar på detta utan att vi utarmar och förstör förutsättningarna för mänskligt liv på jorden efter några år? Ren ekonomi – men med många komplicerande faktorer. Frågan är självklart också kontroversiell då många anser att den är människofientlig – vilket är knepigt då en lösning på överbefolkningen skulle bespara mycket lidande för många människor.

Men en sak i taget – låt oss först börja diskutera frågan!

Maria Sandstedt