Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery/TT

Vi älskar inte utanförskapet

Stefan Löfven, om lika många sköts ihjäl på Södermalm eller Östermalm är jag säker på att du hade tagit frågan på större allvar, skriver Shamm Shamayi Salih

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Gatuvåldet i våra förorter är ett symptom på ett misslyckat samhälle. Det är dags för Löfven att sluta snacka skit.

I januari skjuts en man till döds i Stockholmsförorten Jakobsberg, i februari blir en annan ung man ihjälskjuten i Norsborg. Senare samma månad skjuts två till döds i närheten av en förskola i Upplands Bro. I mars skjuts en ung man ihjäl i Älvsjö. I april hittas två unga män döda i ett källarutrymme i Sätra. Senare skjuts en man till döds i samma område.

Stefan Löfven, för mig är detta inget annat än ren hyckleri. Om lika många unga män sköts ihjäl i Södermalm eller Östermalm är jag säker på att du hade tagit frågan på större allvar. När ska våra politiker erkänna att man gör skillnad på liv? Att det är ens liv och namn som ger en värde i dagens samhälle? Att du är mycket mer värdefull om du heter Andersson än Abdullah och att du är olika värdefull beroende på var i staden du bor.

Vi älskar inte utanförskapet och den strukturella rasismen. Vi kräver trygghet för det var därför vi lämnade våra länder och flyttade hit. Vi vill att Sverige ska satsa på oss och sluta vända oss ryggen. Genom en stark välfärd kan vi bygga upp ett bättre samhälle där även de unga ser andra framtidsutsikter än kriminalitet, brott och narkotikahandel.

Men så ser verkligheten inte ut. Vi bor i ett område där elevernas skolresultat är sämre än dem i innerstan, där många familjer tvingas bo trångt och där arbetslösheten ökat. Vi bor i områden där vi avhumaniseras för att det pratas om oss och inte med oss. Områden där blåljuspatrullen sitter i sina polisbilar och hojtar om hur de ska ge ”duktigt med stryk” åt ”blattejäveln” eller ”apjäveln”.

Ta våra liv på allvar och börja ta ansvar, det räcker nu!

Shamm Shamayi Salih

Svensk-kurdisk skribent