Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, menar att mängden vaccin avgör hur många som kan vaccineras. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, menar att mängden vaccin avgör hur många som kan vaccineras. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

VGR: Vi kan inte svara för hur andra regioner vaccinerar

Visst hade vi kunnat släppa på fler åldrar, men det hade inte lett till fler vaccinationer, utan till ökad konkurrens kring de bokningstider som finns, skriver vaccinationssamordnare Kristine Rygge på Västra Götalandsregionen i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

16/6 VGR – sämst i vaccinklassen

Jag förstår om det är frustrerande att vänta men Västra Götalandsregionen vaccinerar så fort det går med det vaccin vi får tillsänt oss. Vi har gett 70 procent av alla invånare över 45 år en första dos vaccin mot covid-19 (Folkhälsomyndighetens statistik till och med vecka 22). Men när det gäller åldersgruppen 45 till 55 år återstår fortfarande cirka 100 000 invånare att vaccinera i Västra Götaland, utifrån statistik till och med vecka 22. Vi måste ge dem chansen att boka tid innan vi släpper på nästa åldersgrupp.

Visst hade vi kunnat släppa på fler åldrar, men det hade inte lett till fler vaccinationer, utan till ökad konkurrens kring de bokningstider som finns.

VGR kan inte svara för andra regioner när det gäller vilka de vaccinerar. När det gäller vaccinationstakten däremot så ligger alla tre storstadsregioner (Västra Götalands, Stockholm och Skåne) på ungefär samma nivå. De tre storstadsregionerna har alltså kommit ungefär lika långt när det gäller hur många invånare som vaccinerats, både vad gäller dos ett och dos två.

Slutligen, fördelningen av vaccin till regionerna ansvarar Folkhälsomyndigheten för. VGR jobbar hårt för att få så mycket vaccin som möjligt till regionen men kan inte svara för en annan myndighets fördelningsprinciper.

Kristine Rygge, vaccinationssmordnare VGR

LÄS MER: Mer vaccin till Göteborg – för att jämna ut skillnader

LÄS MER: En dos vaccin tros inte räcka mot deltavarianten – ändå dröjer dos två

LÄS MER: Regionens plan: då kan 35-åringar boka tid för coronavaccination