Jag uppfattar beslutet som oansvarigt och inkonsekvent i rådande smittoläge, skriver insändaren.
Jag uppfattar beslutet som oansvarigt och inkonsekvent i rådande smittoläge, skriver insändaren. Bild: Janerik Henriksson/TT

Verklighetsfrånvänt att avsluta distansundervisningen!

Hur kan vi med en sådan smittoökning lätta på restriktionerna, undrar Märta Rehnman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag är en gymnasieelev som haft distansundervisning sedan december i fjol. Det har inte fungerat helt friktionsfritt, men beslutet om avslutad distansundervisning på presskonferensen den 25 mars gjorde mig bestört och upprörd. Jag uppfattar beslutet som oansvarigt och inkonsekvent i rådande smittoläge.

För det första meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) två dagar före utbildningsministerns beslut att smittspridningen i Sverige hade ökat med 18 procent de senaste två veckorna, vilket bedömdes som ”inte hållbart”. I tillägg hade Sverige högst antal nya fall av smitta per capita i Västeuropa (SvD 25/3-21) Mot bakgrund av detta tycker jag att regeringens beslut om avslutad distansundervisning är verklighetsfrånvänt.

ANNONS

Hur kan vi med en sådan smittoökning lätta på restriktionerna?

Hur kan vi med en sådan smittoökning lätta på restriktionerna? Vad sänder det för signaler till svenskar i allmänhet, och ungdomar i synnerhet?

För det andra konstaterar FHM inte bara en generell smittoökning; dessutom syns en särskild ökning bland just barn och unga. Detta gör regeringens uppluckring av distansundervisningen än mer uppseendeväckande. Är det verkligen klokt att låta den gruppen, som står för en stor del av smittspridningen, får utökade möjligheter att spä på densamma genom undervisning på plats i skolan?

För det tredje. Även om unga löper en lägre risk att drabbas av allvarlig covid-19 pekar flera studier på att även infektion med lätta eller inga symptom kan orsaka allvarliga skador på inre organ samt så kallad långtidscovid. Dessutom rör sig unga mycket i samhället och är därför rimligtvis en kraftigt bidragande orsak till förhöjd allmän smittspridning, något som enligt coronakomissionens första delrapport bedömdes vara en viktig faktor bakom att så många äldre människor har dött i Sverige.

Visst är det motigt socialt och ibland svårare läromässigt. Vi måste dock väga ungdomars negativa upplevelser av distansundervisning mot de betydligt värre konsekvenser i fråga om mänsklig sjukdom, lidande och död som alternativet får.

Ta ansvar, regeringen!

Märta Rehnman, 16 år

ANNONS

LÄS MER:Distansen upphör – för skadlig för eleverna

LÄS MER:Fortsatt distansundervisning – trots regeringens besked

LÄS MER:Lärarfacken tror inte på helt öppna skolor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS