Utred om vi har bestående skador på våra cirkulationssystem eller om vi kan rehabiliteras, menar insändarskribenten.
Utred om vi har bestående skador på våra cirkulationssystem eller om vi kan rehabiliteras, menar insändarskribenten. Bild: Stian Lysberg Solum

Vem vet något om oss?

Tänk om vården skulle tro på oss när vi söker hjälp, och om det finns något att göra för att vi ska kunna återgå till de liv vi hade innan detta, skriver signaturen Uppgiven.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag har varit sjuk sen den 1 april. Nu jobbar jag igen, men det är tufft. Jag orkar inte sitta i åtta timmar och efteråt sover jag bara. Jag orkar gå max två kilometer och vid ansträngning får jag hjärtklappning. Lungorna fungerar dåligt och känns fulla av slem.

Jag vet inte om jag haft covid-19, men har upptäckt många andra med bekräftad eller misstänkt covid-19 som har samma historia.

Jag vet inte om jag haft covid-19, men har upptäckt många andra med bekräftad eller misstänkt covid-19 som har samma historia. Från frisk och vältränad till att inte längre fungera. Sjuk i månader med mycket låg feber, läskiga hjärt- och kärlsymptom, smärta och tryck över bröstet och svårt att andas, men inte andnöd nog för akutvård.

ANNONS

Vi är mellanskiktet. Vi är inte de akutsjuka i sluten- eller IVA-vård, men inte heller de som får lindriga symptom ett par veckor. Vi syns inte hos vården eftersom vi har influensasymptom och därför tidigare inte varit välkomna till öppenvården. Vi är inte dem som det forskas kring eftersom vi inte syns, registreras och provtas, utan hänvisas till egenvård.

Vi har blivit avfärdade när vi varit friska nog att besöka vårdcentralen. Hjärtrusningar kan bero på stress, bröstsmärtor och andningsproblem på astma eller förkylning, temperaturer under 38 är ingen feber och kan inte orsaka den svåra feberfrossan, och lungorna låter inte belastade. Trots symptom har vi inte fått varken hjärtinfarkt eller blodproppar. De som bäst känner oss är nog 1177, de har hela tiden tagit emot oss och vår svåra ångest, när man inte vågar somna av rädsla att inte vakna igen.

Min ödmjuka undran är om det nu, när forskningen vet så mycket mer och om trycket på vården kan lätta, går att se över även vår grupp – vi som inte varit allvarligt sjuka men som inte blir friska. Vi lär vara många. Undersök oss. Utred om vi har bestående skador på våra cirkulationssystem eller om vi kan rehabiliteras. Vi ska inte ta platser från IVA-patienterna, men tänk om forskningen kring covid-19 hade kunnat inkludera vår grupp. Tänk om vården skulle tro på oss när vi söker hjälp, och om det finns något att göra för att vi ska kunna återgå till de liv vi hade innan detta.

ANNONS

Uppgiven

LÄS MER: Senaste nytt om coronaviruset

LÄS MER:Vittnesmålen: De har varit sjuka under hela våren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS